Vlasnici kapitala "bez pedigrea" kroje sudbinu radnika 1

Stanje u Crnoj Gori kada su u pitanju zaposleni i njihova prava iz radnog odnosa je veoma teško. Ni četvrt vijeka, koliko se nalazimo u procesu tranzicije, nismo uspjeli da izgradimo kapital odnos.

Ali ovo nije ni prvobitna akumulacija kapitala, već je na sceni ogavni kapitalizam.

Kapital je u rukama onih koje mi nazivamo vlasnicima bez pedigrea. Radnici u Crnoj Gori danas nemaju nikakva prava, prisiljeni su da rade prekovremeno, bez godišnjeg odmora, ili sa djelimično iskorišćenim odmorom. Angažovani su bez ugovora o radu i ne smiju sindikalno da se organizuju – kaže za Danas Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

On tvrdi da je situacija podjednako teška u svim oblastima, bilo da je riječ o trgovini, turizmu, ugostiteljstvu, građevinarstvu, metalskoj industriji… i uglavnom se radi o zaposlenima u malim i srednjim preduzećima. Da ni u javnom sektoru nije sve idealno, o tome govori podatak da je tamo gro zaposlenih sa srednjom stručnom spremom, a njihova primanja se kreću oko 300 eura. Prema zvaničnim statističkim podacima u četvoročlanoj porodici radi 1,2 člana, pa čak i da zaposleni prima 500 eura, kolika je prosječna plata u Crnoj Gori, to znači da ukupna primanja te porodice iznose oko 650 eura. „To nije dovoljno ni da se pokriju troškovi prosečne potrošačke korpe koji iznose oko 800 eura. A šta je sa sa ostalim životnim potrebama“, komentariše Keković.

Jedan od problema sa kojima se zaposleni u Crnoj Gori suočavaju jeste što je veliki broj njih angažovan bez ugovora o radu, ili potpisuju ugovore na određeno (uglavnom je riječ o sezonskom zapošljavanju, ili dobijanju posla posredstvom agencija). Kada je riječ o situaciji u trgovini Keković kaže da je tamo veliki problem što zaposleni svakog dana rade prekovremeno, u prosjeku dva sata, većina je svaki drugi vikend slobodna a što se tiče plate ona iznosi oko 400 eura, pri čemu se samo 193 eura isplaćuje preko računa i uz uplaćene doprinose, dok se ostatak dobija „na ruke“. Slična situacija je i u metalskom kompleksu (KAP, Željezara u Nikšiću… ). USS je druga po brojnosti sindikalna organizacija u Crnoj Gori, nakon Saveza sindikata. Na pitanje koliko USSCG broji članova Keković kaže da ih ima oko 20.000. „Prije nekoliko godina imali smo 22.000 članova, ali smo u međuvremenu izgubili 3.000 do 4.000, jer su ljudi ostali bez posla posebno u metalskom kompleksu. S druge strane, pridružilo nam se oko 2.000 novih članova tako da sada imamo nešto više od 20.000“, komentariše Keković. Govoreći o uključenosti radnika u sindikate on kaže da, prema njihovoj procjeni, stopa sindikalizma iznosi oko 35 odsto.

– Kada je, 2009, trebalo da se utvrđuje reprezentativnost našeg sindikata u Crnoj Gori, bilo je zaposleno između 167.000 i 170.000 radnika. Međutim, prema podacima Poreske uprave Crne Gore, u ovom trenutku broj zaposlenih premašuje 142.000, ali čak oko 100.000 njih nijesu članovi nijednog sindikata – upozorava sekretar USSCG Srđa Keković.

Devijantna pojava

– Devijacija koja je u poslednje vrijeme uzela maha, i to naročito u tzv. renomiranim kompanijama koje sponzorišu sportske saveze i klubove, odnosi se na to da poslodavac prisiljava radnika da prije potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme, potpiše blanko sporazum o raskidu ugovora o radu, kojim izjavljuje da je poslodavac izvršio sve obaveze prema njemu. To se dešava u mnogim kompanijama i mi smo na taj problem ukazali inspekciji rada i tužilaštvu. Mi se zalažemo za to da poslodavac koji ometa rad sindikata, ili ne poštuje prava po osnovu zaposlenosti, treba krivično da odgovara – ističe naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari