N1: Ko je novi vlasnik Expobanke u Beogradu? 1Foto: Shutterstcok/BalkansCat

Novi vlasnik Expobanke a.d. Beograd od ovog utorka je zvanično Aleksander Šnajder (Alexander Shnaider), potvrdila je za portal N1 Narodna banka Srbije.

On je vlasništvo od sto odsto ove banke stekao upravo 18. aprila, upisavši se u Centralni registar hartija od vrednosti. Šnajder je istovremeno i većinski vlasnik Adriatic banke u Crnoj Gori, gde je prethodno bio suvlasnik – nikšićke Železare.

Expobank, nekadašnja Marfin banka, do sada je bila u vlasništvu takođe fizičkih lica – državljanina Ruske Federacije Igora Kima, koji je imao udeo od 72,25 odsto, dok je German Coj imao udeo u vlasništvu 17,86 odsto. Ostalo su činili mali akcionari sa udelima od 3,18 odsto i manje.

Od 18. aprila je kao vlasnik Expobanke upisan Alexander Shnaider, koji već u većinskom vlasništvu ima banku u regionu – Adriatic banku u Crnoj Gori.

„Adriatic banka nije tražila prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije za sticanje vlasništva koje će joj omogućiti pet odsto i više glasačkih prava u Expobank a.d. Beograd, ali je prethodnu saglasnost zatražio i 29. marta 2023. godine dobio njen indirektni vlasnik sa 80 odsto učešća u kapitalu te banke – Alexander Shnaider“, navela je Narodna banka Srbije u odgovoru portalu N1.

Podnosilac zahteva za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci je, ističe NBS, u skladu s propisima, dužan da o sticanju vlasništva za koje je data ova saglasnost obavesti NBS.

„NBS je informisana da je Alexander Shnaider 18. aprila 2023. godine stekao sto odsto vlasništva u Banci, što je upisano u Centralnom registru depoa i kliringa hartija od vrednosti, tako da su ovi podaci o banci istog dana ažurirani i na internet stranici NBS“, navela je centralna banka, piše N1.

Železarara i banka u Crnoj Gori

Prema Finansijskom izveštaju Adriatic banke iz Crne Gore za 2022. godinu, jedini akcionar banke je privredno društvo Adriatic Capital LLC, iz Delavera, Sjedinjene Američke Države.

„Vlasnici ovog privrednog društva – Adriatic Capital LLC su fizička lica: Alexander Shnaider sa udelom od 80 odsto i David Glenn Genecov sa udelom od 20 odsto“, navodi se u izveštaju.

Adriatic Bank A.D. Podgorica poslovala je do 5. marta 2020. pod imenom Nova banka. Osnovana je 2016. godine. Osnivač je bila kompanija Azmont Investment d.o.o. (koja je, inače, gradila luksuzno odmaralište Portonovi u Boki Kotorskoj i u vlasništvu je, prema navodima Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore CIN – CG – kćerki predsednika Azerbejdžana).

„Od 15. januara 2020.godine, izvršena je promena vlasnika banke čime je preneto učešće u vlasništvu od 100 odsto sa prodavca Azmont Investment d.o.o, Herceg Novi, na kupca Adriatic Capital LLC, Sjedinjene Američke Države“, navodi se u izveštaju.

Aleksander Šnajder bio je, prema navodima crnogorskih Vijesti, i suvlasnik nikšićke Železare.

Vijesti su u tekstu iz marta 2020. godine, povodom preuzimanja banke, navele da je suvlasnik kompanije Midland Resources – Aleks (Aleksander) Šnajder jedan od dva krajnja vlasnika Nove banke, odnosno Adriatic banke i podsetile da je Midland Resources „neslavno upravljao nikšićkom fabrikom od sredine 2004. do kraja 2005“.

Ko je Alexander Shnaider

Alexander Shnaider je, prema navodima Forbsa – kanadski državljanin rođen u Rusiji.

Na Forbsovoj listi svetskih milijardera za 2010. godinu, nalazio se na 773. mestu, sa bogatstvom od 1,3 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari