Vlasnik Politike traži veće učešće države u kapitalu

Firma iza "najstarijeg lista na Balkanu" zatražila pokretanje stečajnog postupka sa UPPR-om

Ostavite komentar


  1. Politika AD je privatno društvo i ako ne može da posluje tržišno neka ide u stečaj. Zašto bi ja kao građanin plaćao promašenu uređivačku politiku privatnog društva. Svojevremeno sam redovno čitao politiku ali sada više ne jer njeni tekstovi više ne odgovaraju interesima slabostojećih građana. Politika je osnovana da zaštiti radnog čoveka a posle toliko godina ko se može naći u njenim tekstovima? Šta su uradili naslednici koji su tražili da im se vrati politika? Uzeli novac i prodali strancima svoje vlasništvo. Zašto nisu ispoštovali testament koji je napisan prilikom osnivanja? Ko je trebao biti naslednik politike? Gospodo do kada ćemo ovako raditi?

  2. Ako, prema clanu 16. stav1. tacka1) Zakona o javnom informisanju i medijima,

    "Republika Srbija ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja isključivo formiranjem javnih servisa na nacionalnom i pokrajinskom nivou, u skladu sa zakonom", a prema clanu 10. ovog zakona,

    "Ustanove javnih medijskih servisa i drugi mediji koji deluju u skladu s načelima javnih medijskih servisa posebno su dužni da o pojavama, događajima i ličnostima izveštavaju pravovremeno i nepristrasno, da omoguće izražavanje ideja i mišljenja koja su zastupljena u zajednici, da podstiču na raspravu u duhu tolerancije, o svim temama od interesa za javnost, da proizvode raznovrsne programske sadržaje i da teže najvišem nivou kvaliteta usluga",

    i a ako po, clanu 2. st. 1-4 Zakona o javnim medijskim servisima,

    "Javni medijski servis je nezavisan i samostalan pravni subjekt koji, obavljanjem svoje osnovne delatnosti, omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, i pruža opšte i sveobuhvatne medijske usluge koje podrazumevaju informativne, obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje namenjene svim delovima društva.

    Javni medijski servis iz stava 1. ovog člana čine republički i pokrajinski javni medijski servis.

    Republički javni medijski servis je Javna medijska ustanova "Radio-televizija Srbije" (u daljem tekstu: RTS), sa sedištem u Beogradu.

    Pokrajinski javni medijski servis je Javna medijska ustanova "Radio-televizija Vojvodine" (u daljem tekstu: RTV), sa sedištem u Novom Sadu", –

    onda ne vidim zakonski razlog, osim moralnog, da se i Politika AD zakonom ne pretvori u javni medijski servis, odnosno Javnu medijsku ustanovu "Politika".

  3. @Dejan R.
    Цео зкон је споран и прављен по принципу "да се власи не сете". Није тачно да је РТВ покрајински јавни медијски сервис, у својинском значењу те речи. Устав Србије јасно каже, финансирање обазбеђује онај ко даје надлежност. Надлежност и финансирање РТВ-а даје Република Србија па је јасно да је РТВ државни јавни сервис са надлежношћу за територију АП "Војводина. Другим речима ради се о регионалном јавном сервису. Реч "покрајински" се користи да би се оспорило право осталим регионима на јавни сервис. Да је стварно "покрајински" финансирао би се из буџета АП Војводина и посебне таксе на тој територији а такса за РТС би биле јединствена у целој Србији. Овако сви грађани Србије плаћају РТВ, па и они где се и не види, а при томе немају право на свој јавни сервис. Игром речи се спровела дискриминација.

  4. Pa, po toj logici bi, Dejane R. Popovicu, i Kurir mogao da bude javni servis, ili Blic. Ako vlasnik nema dovoljno kapitala, može da izda deonice i dokapitalizuje predužeće na tržištu, ako nešto vredi, umesto što ga podvodi državnom budžetu (verovatno pretpostavljajući da ništa ne vredi)?!

  5. Neverovatna nemarnost i sporost drzave. Kod nas stecaji traju citav ljudski vek a cilj im je da ostave godinu ili dve da se firme oprave, Politiku ocigledno vodi potpuno pogresno rukovodstvo i kesa se o drzavni budzet pod zastitom ovog imena koje traje od 1903. godine. Tako to biva kad se skoci sa konja na magarca i drzavno dobro da na upravljanje kojekakvim samoproglasenim "poslovnjacima"! Ako je od drzavnog znacaja trebalo je ranije misliti kome se predaje na upravljanje!

  6. Poštovani, ovde nedostaju neki detalji, ključni, koji bi dali potpunu sliku o Politici AD i njenom finansijskom i svakom drugom stanju. Naime Politika AD je SUVLASNIK .sa 50% u preduzeću "PNM" (Politika novine i magazini) koji izdaje i list "Politika" a drugih 50% ("ekonomskih 50%) drži neki Bogićević, privatni "javni" manipulant na krupno. Dakle, list "Politika" je "strateško vlasništvo" a ne neko AD. Prevedeno to znači da gašenjem "Politike AD" list Politika ne bi bio ugrožen. Ovde je očigledno reč o nečem drugom a to mi ne bi objavili jer u rukama nemam konkretne dokaze.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.