Vlast ulaže 10 milijardi evra bez plana i strategije

U investicionom paketu sve - od kanalizacije do Nacionalnog stadiona

Ostavite komentar


  1. pa evo upravo je poceo ciklus.
    Od avgusta novi nameti za Rijaliti imaginarijume….

    1. Da li je to Andrijana Krtolica na slici? Izvinjavam se, mislio sam na Aju Jung-ne znam kako se sada zove ova nazovi balerina.

  2. Vučića za doživotnog predsednika,jači je od Mila Djukanovića koji ga je ustoličio u Serbiji

  3. Jel ovaj Grbovic avonzovao neko direktorsko mesto za laganje u kampanji? Takozvana Aja Jung dobila neogranicen budzet za Svoj festival. Pa, sacekaj. Mi ostali smo svi ludi, zar ne

  4. To je u stvari investicioni cirkus! Draga publiko sada gledate šou „Ko više otme“

  5. Kada je prodat Mobtel Dinkic je lansirao Nacionalni investicioni plan, zaludjivao Narod i Skupstinu, a dobijene pare uludo potrosio. Ovo je iz iste kuhinje, a sve mi nalici na Kanal Morava Vardar.

  6. Plan i strategija postoje i vrlo su jednostavni – napuniti dzepove sebi, prijateljima, rodbini …

    1. Ovaj njihov plan mi deluje kao otmi pre bezanije. Da se nakradu pre gubitka vlasti.

  7. Поштовани администраторе,са обзиром да не објављујете коментаре читалаца,нећемо се чути неко време,пријатно.

    1. Imaju nekih dodira sa informerom i kurirom. Objavljuju jednostrano.

  8. Cemu ce da sluzi Nacionalni stadion, osim da ‘srpska majka’ odrzi koncert na njemu i da zaludno zaduzi svu decu koja ce u narednih 20 godina da se rode u Srbiji?

  9. Да се разумемо, кад неко каже да ће се радити нови инвестициони циклус вредности од 5 до 10 милијарди еура – то значи да нема плана нити ће се шта стварно урадити. Јер да имају било какву идеју за тај инвестициони циклус онда се не би фрљали оволиким милијардама као да су то труле јабуке.

    Из свега се може закључити да ће неко овде дебело да покраде Србију.

    Пробајте да конкуришете код странаца и напишите предлог буџета од 5 до 10 (било чега) и видећете како вас елегантно одбију и успут вас посаветују да буџет не може да варира више од 2% а код нас је разлика предлога буџета 100%. Ако ми не верујете потражите кога сељака који је конкурисао за та чувена ИПА средства па видите како се размишља за мнооогооо мање паре.

  10. Volker je had nemamo plan nemoguc da Nas sabotiraju her neznaju sta radimo .# Plan je da see zaduzimo 10 miljardi uzmemo 2 ,zbrisemo I narodu ostavimo da vraca 10 milijardi I Malo karate .

  11. Imam i ja takvu investiciju. Pet godina će mi odbijati od plate po 30% To se zove kredit. Svi ćemo da ga vraćamo ali će neki i da se opare. Posle će od tih para opet autobusi da voze zaposlene na poklonjenje. Hajl Vučić!

  12. Brzopleto ulaganje u puteve imali smo i do sada, najdrastičniji primer, Grdelička klisura, govori da nas to puno košta, a onaj potporni zid ne uliva ni sada poverenje. Na kraju organizatori posla, državna putarska firma osnovana da bi profesionalno organizovala vođenje takih investicija, pere ruke i svaljuje krivicu na nedužne podizvođače. Ako neko mora da veže konja gde gazda kaže, to su oni, jer su jedini lako smenjivi. Pravnici, ekonomisti i inženjeri državne firme, organizatori posla, su beli medvedi. Oni su prvi koji moraju snositi odgovornost zbog loše procene vrednosti radova, pogrešnog odabira projektantske firme, još tragičnijeg odabira revizorske firme, lošeg izbora izvođača i katastrofalnog izbora nadzora. Mihajlovićka tvrdi da se ulaganje u infrastruturu isplati, da uvećava rast BDPa do 1,5% i verovatno bi tako i bilo da se investira na način na koji se to radilo dok je postojala YU, kao i u periodu od 2000.godine do 2008.godine, jer ti putevi su još uvek u dobrom stanju, za razliku od novih koji se rekonstruišu i pre zvaničnog otvaranja. Mogu misliti šta će raditi pri polaganju kanalizacionih i vodovodnih cevi, jer to gurneš u zemlju i niko ne vidi fušeraj odmah, nego tek kada cevi zbog lošeg kvaliteta i još gore podloge krenu da pucaju. Nisam protiv ulaganja, nema mesta u Srbiji gde ne nedostaje ulaganje u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i u prečišćivače, problem je u fušeraju koji gledamo od kako je Tadić postavio Mrku, pa ga Vučić nastavio i usavršio postavljanjem Zorane. Razbacuju se našim novcem, a kvalitet svega što rade jednak je jednoj velikoj nuli.
    Kada smo kod vodovodne i kanalizacione mreže, Zakon o javnim nabavkama je jasan, osnivač, tj. grad ili opština, može direktnom pogodbom da poveri taj posao javnom preduzeću za vodovod i kanalizaciju, jer je komunalnoj firmi u interesu da ima dobar projekat, da ne fušeriše prilikom izgradnje, jer budu li to radili imaće velike probleme sa održavanjem. Kladim se da će se ovde, uobičajeno, kršiti Zakon o javnim nabavkama i da će se u posao uvesti privatne firmice kojima će nadzor omogućiti fušeraj, a da će nakon toga radnici javno komunalnih preduzeća imati pune ruke posla zbog nečije brze neoporezovane zarade.

  13. A kakav je imao plan i u sta je Josip Broz ulozio 16 milijarde dolara koje je uzeo na kredit 70-tih godina proslog veka sa grejs periodom od 35 godina i sa godisnjom kamatom od 8,8% koji je stigao Srbiji na naplatu pre par godina i koji Srbija sada otplacuje a celih tih 35 godina je otplacivala tu kamatu. Sukcesijom je na Srbiju pripala otplata tog kredita u iznosu od preko 7 milijarde dolara sto u evrima to iznosu 6,5 milijarde evra. Ajde da li neko zna u sta je ljubljeni Broz ulozio taj novac a mnogi danas naricu kako su tada leeeepo ziveli. Pa ljudi, ako naricete da ste za vreme jednog diktatora leeeepo ziveli, diktatora za koga se ne zna ni sta je radio ni nasta je trosio drzavni novac sta ocekijete osim da se i danas stvaraju ovde diktatori, jer oni koji velicaju dela Josipa Broza oni su ti koji podsticu da svi koji dodju na vlast razvijaju diktatorske osobine jer vide da narod to voli.

    1. Izgradio je autoput Bratstva i jedinstva i elektrificiranu prugu vecinom dvokolosecnu duz istog i jos toliko toga! Samo malo se treba setiti jer od sindroma zaborava nas narod hronicno pati! Ministarka Mihajlovic je zaduzena za trosenje budzeta a kako ga privatno trosi isto ga trosi i sluzbeno t.j. nestedimice. Trenutni dug Srbije je 30 mlrd € i pati od hronicnog deficita uprkos laznim izvestajima NBS o pokrivenosti. Potporni zid u Grdelickoj klisuri se vec odronjava – licno video ovog meseca a pare potrosene. Automobila skoro da i nema – pust juzni autoput a prolazak kroz Srbiju (van EU) vrlo skup. Novi most Calafat-Vidin preko Dunava vec odavno gotov i preuzeo saobracaj! Ima li pilota u avionu?

  14. Neka me neko ispravi ako grešim u svom paorskom viđenju ekonomije- zar nije prvi korak u bilo kakvom ulaganju zapravo ulaganje u nešto što donosi novac, pa tek onda u sve ostalo? Na salašu najpre obradiš zemlju i napraviš štalu, pa neki kućerak da imaš gde spavati, pa posle praviš put do salaša, veću kuću, uvodiš internet…a ne da napraviš put, pa uvedeš kablovsku, pa ozidaš kuću…i propadneš zajedno sa salašem jer ne zarađuješ ništa- samo trošiš.

  15. i istocna srbija vracace te kredite a nikakvih investicija biti nece-placajte metroe-aerodrome-a nemamo ni put-ni fabriku

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.