Vođa protesta radnika EPS-a: Okupićemo nezadovoljne radnike na kopu u Lazarevcu 1Foto: FoNet/JP EPS

Vođa protesta radnika Površinskog kopa „Kolubara“ u Lazarevcu koji posluje u sastavu Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević rekao je danas da će novo okupljanje nezadovoljnih radnika kojima nije isporučen ranije uplaćeni ugalj biti organizovano na tom kopu jer ni resorno ministarstvo ni druge institucije nisu pokazali interesovanje za probleme u tom preduzeću.

„Na dva dosadašnja protesta ispred upravne zgrade EPS-a u Beogradu, 22. i 25. oktobra, tražili smo da se za predstojeću zimu isporuči ugalj radnicima koji su ga uplatili umesto privatnim stovarištima i da se isplati razlika u platama za devet meseci, prema Kolektivnom ugovoru, koja je radnicima zakinuta“, rekao je Đorđević za Betu.

Dodao je da radnici traže od Ministartva rudarstva i energetike, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da se utvrdi zbog čega su kupljene brojne kamere i prislušni uređaji za EPS, kao i da se ispita celokupno poslovanje tog preduzeća, a posebno da li je racionalno da se za obnovu nameštaja potroši 33 miliona evra.

Đorđevića, koji je do prvog protesta u petak 22. oktobra bio predsednik Sindikata radnika EPS-a, opozvao je tog dana Glavni odbor sindikata, ali je on tu odluku odbacio sa obrazloženjem da je ta sednica fingirana i sazvana na inicijativu direktora EPS-a Milorada Grčića, kao i da Glavni odbor nije imao većinu prilikom donošenja odluke.

„Nije mi jasno zašto na pozive radnika i na proteste ne reaguju prozvane nadležne institucije, da li je Ministarstvo rudarstva i energetike nemoćno ili je u dilu sa v.d. direktorom Miloradom Grčićem koji odbija da razgovara sa nezadovoljnim radnicima“, rekao je Đorđević.

On je rekao da je Grčić posle današnjeg protesta radnika pretio svima koji su u njemu učestvovali, tražeći da se, po kazni vrate na radna mesa gde su radili pre više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari