VOICE: Država imovinu od 1,8 milijardi prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Firma ABL Solvent d.o.o., bez ikakvih poslovnih prihoda, postala je vlasnik potraživanja banaka u Srbiji u vrednosti od 1,8 milijardi evra, tako što ih je za 51 milion evra otkupila od Agencija za osiguranje depozita (AOD), mimo znanja Privrednog suda, objavio je danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Reč je o velikom portfelju potraživanja osam banaka u stečaju kojima je AOD upravljao za račun države Srbije.

Država je veliki paket potraživanja, u kojem se nalazi i veoma atraktivna imovina poput građevinskih placeva na najskupljim lokacijama u Beogradu, među kojima je i deo kompleksa bivše fabrike Industrija motora i traktora (IMT) na Novom Beogradu, u aprilu 2021. godine, prodala problematičnom kupcu – ABL Solventu.

To preduzeće je u novembru prošle godine za oko 70,6 miliona evra kupilo deo poslovnog kompleksa IMT-a u stečaju iako je prema podacima Agencije za privredne registre (APR) u prethodnoj, 2020. godini, ostvarilo finansijski gubitak od 14,4 miliona dinara.

ABL Solvent nije imao nikakvih poslovnih prihoda iz svog poslovanja, nego je jedini prihod u poslovnoj godini od 182.000 dinara ostvarilo od dotacija i premija, a atraktivno građevinsko zemljište IMT-a je kupio je tako što je dobio kredit od AIK banke Miodraga Kostića.

U aprilu 2021. godine to preduzeće kupilo je i ostatak kompleksa IMT-a koji je bio pod kontrolom banke u stečaju koja je kao poverilac imala potraživanje, obezbeđeno hipotekom na plac.

Stečajni upravnik poverioca, odnosno banke u stečaju, AOD potraživanje obezbeđeno hipotekom na plac IMT-a na Novom Beogradu, prodao je u okviru paketa, odnosno portfolija „teško naplativih potraživanja“ više banaka u stečaju, čija je knjigovodstvena vrednost 1,8 milijardi evra, što je najveće prodato potraživanje.

Na tenderu koji je vodila AOD pobedio je Alta pej, međutim, kada je Alta pej proglašen najboljim ponuđačem, povukao se. Nakon toga, izabran je ABL Solvent kao drugoplasirani ponuđač, a njegova ponuda bila je oko 15 miliona evra niža od ponude firme Alta pej.

Tu cenu je ABL Solvent platio tako što je dobio kredit od Alta banke i od AIK banke. Da je u ovom slučaju, firma ABL Solvent delovala kao SPV firma (engleska skraćenica za Special Purpose Vehicle ili u prevodu firma za specijalne namene), odnosno firma koja obavlja posao za nekog drugog, može se naslutiti iz činjenice da je po podacima sa sajta APR, u avgustu 2021. godine, vlasnik Alta banke postao vlasnik i ABL Solventa.

Ako je zajedničko delovanje postojalo, da bi omogućilo da se potraživanje banaka u stečaju kupi za 15 miliona evra jeftinije od prvobitno ponuđene sume, ono je naknadno formalizovano time što je Alta grupacija i formalno preuzela firmu ABL Solvent.

U okviru paketa portfolija potraživanja banaka u stečaju, bilo je 160 hipoteka na zemljište i objekte u celoj Srbiji. Na 60 miliona evra, bila je procenjena samo hipoteka Beobanke nad bivšom fabrikom IMT. Dakle, samo jedna od tih hipoteka vrednija je od sume za koju je ABL Solvent dobio ceo paket.

O toj transakciji u AOD-u nisu želeli da govore, a Privrednom sudu koji vodi stečajeve nisu znali ništa o toj kupo-prodaji jer je stečajni upravnik zaobišao sud i obavio transakciju.

„Stečajni upravnik banaka u stečaju, AOD nije se obraćala predlogom Privrednom sudu u Beogradu da donese rešenje o konstataciji prodaje imovine više banaka u stečaju. Ugovor o prodaji nije dostavljen ovom sudu tako da njegovi detalji nisu poznati“, naveo je Privredni su, odgovarajući na pitanje VOICE.

Sud je istakao da je za svaku banku u stečaju oformljen poseban predmet, pa bi prodaja imovine svake banke u stečaju morala biti konstatovana posebnim rešenjem u svakom pojedinačnom predmetu koji se odnosi na konkretnu banku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari