VSS: Najavljeno povećanje plata zaposlenima u Vojsci je usaglašavanje sa stopom inflacije 1Foto: Stanislav Milojković

Vojni sindikat Srbije (VSS) danas je saopštio da pozdravlja najavu povećanja primanja pripadnicima Garde, ali da istovremeno kritikuje činjenicu da menadžment ministarstva odbrane, ne vidi opterećenost i potrebe drugih profesionalnih pripadnika vojske.

„Najavljeno povećanje plata zaposlenima u vojsci od osam odsto objektivno nije nikakvo povećanje, već usaglašavanje sa stopom inflacije koja upravo toliko iznosi na godišnjem nivou. Opterećenost radnim zadacima i prekovremenim radom, nadoknađuje se naknadama za prekovremeni rad i dodatno opterećenje, što se definiše kolektivnim ugovorom, a ne tako što samo jednoj jedinici vojske povećate platu za deset odsto“, navodi se u saopštenju.

VSS navodi da je „upravo ovo primer diletantizma i nepoznavanja problematike ali i nedostatka dobre namere na strani poslodavca, oličenog u ministru odbrane, da se položaj profesionalnih pripadnika unapredi i uredi u obostranom interesu“.

„Ovo su nepobitne činjenice, baš kao što je nesporno i to, da su stanovi za pripadnike snaga bezbednosti trebali svi da budu završeni i useljeni još 2019. godine, a nisu do danas“, navodi VSS.

U saopštenju se dodaje da aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović u nedostatku volje da „vodi pravi i iskreni socijalni dijalog sa zvaničnim zakonskim predstavnicima zaposlenih u delatnosti odbrane“, pribegava „gebelsovskim metodama satanizacije i đilasovizacije svakog ko mu uputi objektivnu i opravdanu kritiku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari