Vučić: Bankarski, finansijski sistem i javne finasije u izuzetno dobrom stanju 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su bankarski i finansijski sistem u celini i javne finansije u Srbiji u izuzetno dobrom stanju.

„Bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost, devizne rezerve su na istorijskom maksimumu od 21,2 milijarde evra. Kupili smo ove godine 400 miliona evra intervencijom na deviznom tržištu, rezerve zlata rastu i najveće su u istoriji, supervizija i nadzor su samo u jednoj tački, a to je Narodna banka, nema mnogo babica, kilava deca“, rekao je Vučić.

Dodao je da su banke sigurne i da se razmišlja da se povećaju garancije države za depozite u bankama sa 50.000 evra na 100.000 evra i u narednih mesec dana doneće se odluka o tome.

On je rekao da to govori koliko je dobra finansijska situacija u Srbiji. U ovom trenutku Srbija na računu, kako je rekao ima 546 milijardi dinara ili pet milijardi evra.

Vučić je rekao da Srbija ništa više ne mora da uzima na međunarodnom deviznom tržištu, dovoljno para ima za sve.

„Pare poskupljuju i biće sve više problema, uradili smo veliku stvar“, rekao je Vučić.

Naveo je da će se nabaviti pet miliona kilograma soli, jer so je jedina namirnica koja se ne proizvodi u zemlji. Planirano je, kako je rekao, da se kupi i 40.000 tona NPK mineralnog djubriva i 50.000 uree ili obrnuto, jer je važno za poljoprivrednike.

„Kupićemo nešto pšenice od prvog roda, kukuruza ima dovoljno, pa ćemo od drugog roda kupiti još pšenice. Svega ima dovoljno, situacija sa parama je veoma dobra, ljudi slobodno trošite, problema neće biti“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari