Vučić: Moguće vraćanje aerodroma 1Foto: Printscreen/RTS

Lako može da se dogodi da donesemo odluku da Nišu vratimo aerodrom (Konstantin Veliki), rekao je danas u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 Niški aerodrom, inače, nije u vlasništvu države koja bi „vratila“ već lokalne samouprave, a Skupština grada tek bi trebalo da odluči da li će usvojiti predlog Gradskog veća da se osnivačka prava i kompletna imovina aerodroma besplatno ustupe Republici, što je inače „preporuka“ Vlada Srbije. Takav predlog Gradskog veća isprovocirao je građanske proteste u Nišu.

– Mi odluku o aerodromu još nemamo. Ako SNS u Nišu hoće da aerodrom ostane niški- nema problema, zbog toga neće padati glave lokalnih stranačkih lidera. Ali, oni onda moraju da objasne građanima zašto aerodrom zaostaje u ekonomskom razvoju. Ako neće da aerodrom bude državni- nama lakše, uložićemo te pare u aerodrom u Kraljevu, Čačku i drugim mestima. A kontrolne tornjeve, osvetljenje, terminal i drugu opremu koja je neophodna niškom aerodromu, neka naprave sami. Ne znam samo kako će to da se izvedu, pošto je niški budžet i dalje u problemu, a dug Niša iznosu 1,7 milijardi dinara- rekao je predsednik Srbije, koji, inače, po Ustavu nema nadležnost u oblasti saobraćaja i ekonomske politike.

Vučić je kazao da je za razvoj niškog aerodroma što pre neophodno 14,6 miliona evra, ne precizirajući na osnovu čega se došlo do tog iznosa. On je kazao da je u predhodne tri godine u taj aerodrom država uložila 3,6 miliona evra, a grad Niš 2,2 miliona, koji takođe nisu „čisto gradski novac“ jer je Niš u tom periodu iz državne kase „dobio osam miliona evra“.

Pojedini vazduhoplovni stručnjaci i analitičari predhodno su, inače, ocenili da je niškom aerodromu potrebno ulaganje od svega četiri do pet miliona dinara, i to ne odmah već u periodu od deset godina, tako da bi novac mogao da obezbedi i sam aerodrom, koji o 2015. godine beleži poslovnu ekspanziju i samoodrživ je. Prema podacima Regionalne razvojne agencije Jug, u dokumentima aerodroma nema podataka da je u poslednje tri godine država uložila bilo kakva sredstva.

Predsednik Srbije je prisustvovao svečanom otvaranju novog pogona u fabrici „Leoni“ u Nišu, koju je inače već svečano otvorio u julu prošle godine. Na ulazu u fabriku dočekalo ga je desetak hiljada ljudi, koji su, po izvorima Danasa, trebalo da stvore utisak da građani Niša masovno podržavaju ne samo politiku Vučićeve vlade već i nameru države da preuzme niški aerodrom, od koje se, kako oni navode, uprkos njegovoj jučerašnjoj izjavi „nije odustalo“.

Prema našim izvorima, među prisutnima bilo je najviše pripadnika SNS-a, kao i radnika gradske uprave, pet gradskih opština i javnih preduzeća i ustanova, koji su, po rečima dela zaposlenih u tim institucijama, „imali nalog“ da prisustvuju dočeku, zbog čega su „pravljeni spiskovi“, a prisutnost dodatno proveravana pri ulasku u autobuse koji su ih organizovano dovozili do „Leonija“.

Svaka od pet gradskih opština imala je zadatak da „obezbedi“ po šest hiljada ljudi, a svaki od pet Opštinskih odbora SNS-a po dve hiljade pristalica, kazali su oni. Gradski, opštinski i naprednjački zvaničnici demantovali su takve informacije, navodeći da je prisustvo radnika javnog sektora, kao i pripadnika SNS-a „potpuno dobrovoljno“.

Vučić je ocenio da ga je kod „Leonija“ sačekao „veličanstven“ broj ljudi, i to u 10 sati ujutru, a da pri tom „niko iz Beograda nije došao“. Za razliku od njih, rekao je, organizatori građanskog protesta, koji je Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ zakazala 18 časova, „dovešće ljude i iz Beograda, Kraljeva i slično“, a pri tom će imati „svu medijsku podršku“. Slogan „Iš iz Niš“, pod kojim nastupa deo demonstranata, ne doživljava kao pretnju, jer se „ne plaši ni mnogo jačih“, a za strah nema razloga jer je aktuelna vlast „mnogo investirala u razvoj Niša, koji sada postaje centar Balkana, za razliku od onih koji mu sada tako prete, a koji su ga uništili“.

– Demokratsko je pravo svakog da protestvuje, ali ovi protesti su tupavi, jer se ljudi bune što će aerodrom iz državnog vlasništva na lokalnom nivou da pređe u državno vlasništvo na republičkom. Odmah mi je bilo jasno da oni imaju političku pozadinu, a zbog toga što su tupavi bilo mi je jasno i da iza njih stoje Đilas, Janković i Jeremić. Jedino još da predlože da direktor aerodroma bude Janković, a da Đilas i Jeremić rade javne nabavke vezane za aerodrom, i da se još malo nakradu- rekao je on.

Vučić je kazao da je u Nišu do sada „otvorio šest od 50 fabrika koje su oni uništili, a da tih šest fabrika zapošljava broj radnika kao njihovih 30“. On je ponovio da je Niš, kada su na vlast došli naprednjaci, imao 50 hiljada nezaposlenih- što je inače netačan podatak, a da ih danas ima manje od 27 hiljada. Dodao je da je država subvencinisala fabrike kompanije „Leoni“ u Nišu, Doljevcu i Prokupljhu sa oko 30,7 miliona evra.

Zauzvrat, kazali su on i predstavnici „Leonija“, dosadašnje investicije ove kompanije u Srbiji dostigle su 75 miliona evra, a nakon otvaranja i četvrte fabrike, u Kraljevu, ta kompanija će zapošljavati ukuno 11.000 radnika, čime će „postati najveći poslodavac u zemlji“. U niškom Leoniju radiće 2.200 radnika, a samo od poreza na plate u gradskom budžetu godišnje će ostajati oko 100 miliona dinara, rečeno je.

Radnici propalih preduzeća na dogovor u Vladu

– Došao sam da pozovem radnike u Vladu kako bi se dogovorili o isplati zaostalih zarada koje su im pre 12 godina oni predhodni ukrali, rekao je Vučić.

Mada su predstavnici bivših radnika propalih društvenih preduzeća u Nišu očekivali da će se susresti sa njim ili premijerkom Anom Brnabić, to se nije dogodilo. Vučić je zbog obaveza požurio nazad u Beograd, a Brnabička nije došla u Niš.

Predstavnici bivših radnika prethodno su kazali da njih zanima samo odgovor na pitanje kada će početi isplata zaostalih zarada, a da će, ukoliko takav odgovor ne dobiju, radikalizovati proteste, koje organizuju već deset godina, svakog petka ispred Gradske kuće.

Vučić je, inače, kao premijer Srbije, a prilikom radnog boravka Vlade u Nišu u oktobru 2016. godine, obećao ovim radnicima da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u ostalim gradovima. Isplata još nije počela, a on je samo nekoliko meseci kasnije kazao da para za njih- nema, te da će isplata zaostalih zarada i ići „u skladu sa mogućnostima“.

Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u Nišu ima više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, a kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje najmanje oko 4,5 milijardi dinara.

Referendum o Kosovu

Vučić je najavio da bi pitanje statusa Kosova i Metohije moglo da se reši referendumom na kojem će građani kazati šta misle i ocenio da od pitanja Kosova zavisi budućnost Srbije.

On je demantovao medijske informacije da je sa pojedinim predstavnicima Kosova navodno razgovarao o razmeni teritorija, odnosno o ustupanju severa Kosova Srbiji koja bi za to Kosovu dala saglasnost za stolicu u Ujedinjenim nacijama, kao i neke opštine na jugu Srbije.

– Šta ja da predam što Đilas, Janković i Jeremić već nisu predali i izgubili- rekao je on, najavljujući da Srbiji predstoji teška brba za očuvanje nezavisnosti u kojoj mora da vodi računa i o budućnosti naroda u Srbiji na Kosiovu.

– Ja svim svetskim liderima kažem u oči sve što niko nije smeo da im kaže do sada, ali pri tom vodim računa o ugledu Srbije. Moramo da hodamo po tankoj žicvi. Naša pozica je teška i moramo da pokušamo da izvučemo što više a damo što manje, kazao je on.

On je dodao da je poseban problem što Beograd ne pregovara sa predstavnicima Albanaca sa Kosova već sa „njihovim moćnim zaštitinicima koji su nas 1999. godine bombardovali, a nakon toga priznali nezavisnost Kosova“.

[/antrfile]

Situaciija u medijima bolje sledeće godine

Preduzimamo mere i preduzimaćemo mere, pa smo sIgurni da će sledeće godine biti bolje i da će i Reporteri bez granica biti zadovoljniji, rekao je Vučić povodom najnovijeg izveštaja ove organizacije u kojem je Srbija pala na listi medijskih sloboda u odniosu na prošlu godinu.

– Ne mislim da se novinari u Srbiji osećaju nebezbedno, rekao je on, sugerišući da je spominjanje njegovog imena u izveštaju Reportera bez granica „politika“, tim pre što on kao predsednik države „nema nikakve nadležćnosti u oblasti medija“.

On je dodao da „odgovara na sva novinarska pitanja“ i da „nije podneo nijednu tužbu protiv medija koji su do sada o njemu pisali najrazličitije neistine“.

Obezbebeđenje bez oznaka

Zajedno sa Vučićem u Niš su došli potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, kao i više članova njenog kabineta. Među prisutnima bio je i Bratislav Gašić, direktor BIA.

Obezbeđenje Vučićeve posete bilo je primetno, kao što je primetna bila i činjenica danjegovi pripadnici nisu nosili bilo kakve oznake. Pojedini novinari su nekoliko puta ulazili u raspravu sa njima jer su sklanjani sa mesta na kojima su stajali, a da pri tom nisu znali ni ko ih to sklanja.

Džeferson i besplatni sir

Vučić je u svojim govorima citirao američkog predsednika Tomasa Đefersona i borca za građanska prava Martina Lutera Kinga. Okupljeni su u toku njegovih govora mogli da čuju i narodne i druge mudrosti, kao što su: „Bez rada raste samo korov“ ili „Besplatni sir postoji samo u mišolovci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari