Vučić najavio da dolazi u Kragujevac, u sindikatu Zastava oružja kažu da je izneo netačne informacije 1Foto: Sindikalna organizacija Zastava oružje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će doći u Kragujevac da razgovara sa radnicima Zastava oružja, objavili su jutros neki beogradski mediji.

On je tom prilikom istakao i da će država na svaki način da pomogne fabrikama namenske industrije, ali i da sa državom više nema igre i da nijedna firma ne može uspešno da radi ako prosečno dnevno na poslu nije 700 ljudi, kao što je to slučaj u Kragujevcu.

U Sindikalnoj organizaciji Zastava oružje kažu da nemaju informacije o tome da li će zaista i kada predsednik posetiti ovu fabriku, kao i da je praktično nemoguće da razgovara sa radnicima.

– U fabrici postoji sindikat, koga predvodi Štrajkački odbor i koji zastupa te radnike. Mi smo i do sada ukazivali na sve anomalije i nezakonitosti koje se dešavaju u našoj fabrici, istakao je Dragan Ilić, predsednik sindikata.

On je demantovao tvrdnju predsednika da je iz fabrike Zastava oružje dnevno odsutno 700 radnika.

– Naš dnevni odliv je negde oko 300 zaposlenih, koji su odsutni po osnovu bolovanja, korišćenja godišnjeg odmora, porodiljskog odustva i drugih obaveza, kao što je davanje krvi. To sve može da se proveri i niko nije sprečavao rukovodstvo da formira komisiju i ispita da li ima zloupotreba po pitanju bolovanja, rekao je za Danas Ilić.

Iako su o poseti predsednika čuli iz medija, sindikat ne odustaje od svojih zahteva, pa bi od predsednika tražili smenu Nadzornog odbora i hitno postavljanje generalnog direktora.

Ovi glavni zahtevi su u proteklim danima prošireni, pa sindikat traži i da se utvrdi odgovornost onih koji su fabriku doveli u poslovnu nesposobnost i ovoliko zadužili.

Zahtevaju i da se utvrdi zbog čega je oružje prodavano značajno ispod proizvodne cene i zašto je Nadzorni odbor svake godine usvajao plan poslovanja koji je unapred sadržao gubitke.

– To vidimo kao plansko dovođenje fabrike u predstečajno stanje, s obzirom da je prošle godine na sastanku direktora namenske industrije već najavljeno da će se u fabrikama Krušik i Zastava oružje sprovesti neko restrukturiranje. Naša procena je da se sve radi da se vrednost fabrike značajno smanji, kako bi potencijalni investitori mogli da je kupe za manje para, kaže Ilić.

Zato u sindikatu predlažu da se pre bilo kakve privatizacije fabrika osavremeni i osposobi i da kao takva bude konkurentnija na tržištu, što bi trebalo da bude cilj i države i grada, a svakako je cilj radnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari