Najkasnije za dve nedelje pred poslanicima će se naći Zakon o javnim nabavkama, kojim će biti efikasnije sprečavana korupcija u državnoj upravi i koji će omogućiti povoljniji poslovni ambijent stranim investitorima, najavio je juče Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade. On je u Skupštini Srbije, na predstavljanju studije „Korupcijska mapa javnih nabavki“, istakao da će usvajanjem tog zakona biti, takođe, ispunjeno jedno od važnih predizbornih obećanja Srpske napredne stranke.


– Uređivanje sistema javnih nabavki nije samo pitanje političke volje, već je pitanje stvaranja institucija, sistema i zakona, a sve to može biti učinjeno primenom iskustava zemalja koje su efikasno rešile taj problem. Zakon o javnim nabavkama je jedan od fundamentalnih zakona kojima ne doprinosimo samo borbi protiv korupcije, već ćemo time obezbediti neuporedivo bolji poslovni ambijent u kojem će investitori moći lakše i brže da ulažu u našu zemlju – rekao je Vučić i dodao da taj zakon sadrži odredbe kojima se suzbijaju žarišta korupcije, i, između ostalog, predviđa mehanizme zaštite uzbunjivača i uvođenje građanskog nadzornika za vredne nabavke.

Naveo je i da je veoma važno da iz sive zone koju imamo danas u javnim nabavkama izađemo što brže, jer ćemo time uštedeti novac za našu državu, omogućiti bolje i transparentnije funkcionisanje javne uprave i privrede i stvoriti uslove za privlačenje stranih investitora.

Paula Tide, vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Srbiji, istakla je, otvarajući konferenciju, da je sprečavanje korupcije način da vlada građanima dokaže da je sposobna da upravlja javnim resursima.

– Srbija gubi oko 400 miliona evra godišnje zbog nepravilnosti u javnim nabavkama. Situacija je gora nego što smo mislili, sistem javnih nabavki je takav da je sve manje učesnika na tenderima, umesto toga imamo udvostručenje onih koji se pojavljuju u hitnim procedurama – rekla je Tide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari