Vučić: Od Beograda do Niša vozom za dva sata i 10 minuta 1Prinskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na obnovi pruge Niš-Dimitrovgrad u blizini Pirota i poručio da će radovi koštati 430 miliona evra.

„Sa obilaznicom oko Niša sve će izaći negde oko 430 miliona evra, a na poklon od Evrope dobićemo oko 108 miliona evra, što je neverovatno, to je ogroman novac. Konačno se stvari kreću, zamislite od Beograd centar do Niš centar dva sata i 10 minuta“, rekao je Vučić, dodajući kako niko ništa nije uradio 40 godina „a šta treba, ja da uzmem da se obesim što će neko da zakasni mesec ili dva… Kasnilo se 50 godina“.

On je istakao da je od 2,7 milijardi koliko je vrednost projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš, 610 miliona evra donacija EU.

On je procenio da će radovi biti gotovi do kraja 2027. godine, mada „voleli bismo kad bi moglo do maja 2027. godine, zbog Ekspa“.

Radovi na modernizaciji i obnovi međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada počeli su krajem 2023. godine i izvodiće se na dužini od 86 kilometara.

Na ovom projektu angažovana je bugarska firma Trejs, a vrednost radova je oko 170 miliona evra.

Zbog zastarelosti pruge, teretni vozovi su ovde iđli brzinom od 30 kiloematara na sat, a kod Pirota je prošle godine iz šina iskočila kompozicija sa amonijakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari