Vučić: Policija nije obezbeđivala proteste jer nema šta da traži na protivzakonitim okupljanjima 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Pripadnici redovne i saobraćajne policije nisu ni na koji način obezbeđivali jučerašnji ekološki protest u Nišu, već su to spontano radili demonstranti i vozači, ali su nakon protesta usledila selektivna hapšenja i krivične i prekršajne prijave, te legitimisanje novinarke koja je o događaju izveštavala, uz objašnjenje da znaju da je to “protivakonito”

Prema dostupnim podacima, protest nije bio prijavljen.

MUP je sinoć saopštio da su u Nišu uhapšeni demonstranti J. A. (1994) i I. S. (1970) zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, i to tako što su udarili rukom u glavu vozače kojima nisu dozvolili da prođu.

Južne vesti su objavile da su njihovu reporterku, Tamaru Todorović, nakon protesta legitimisali policajci u civilu, koji su joj snimili ličnu kartu mobilnim telefonom, i najavili joj mogućnost podnošenja prekršajne prijave jer se “kretala kolovozom”, a uz “objašnjenje” da znaju da je to “protivzakonito” i da se “90 odsto njih pobunilo gde ide”.

Legitimisali su i učesnicu protesta koja je bila pored nje, najavljujući da će ona sigurno dobiti prekršajnu prijavu zbog kretanja po kolovozu.

Oni to nisu neposredno videli, ali “ima ko snima”, dodali su.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas završio trodnevnu posetu Nišu, izvinio se „pretučenim običnim građanima koji su samo želeli da prođu“.

On je na završnoj konferenciji za novinare u Nišu kazao  da niko ne može da bije nekog a da ne odgovara.

„Zapanjilo“ ga je što neko misli da ima pravo da zaustavlja bilo koga i pita ga gde je pošao, upitavši po kom je to Ustavu i zakonu.

Dodao je: „Pa šta ako je policija nekog legitimisala, i mene su sto puta“.

„Policija obezbeđuje prijavljeni skup, a organizatori nisu prijavili nijedan od ovih skupova. Policija nema šta da traži na protivzakonitim okupljanjima. Ne može policija dobrovoljno da učestvuje u kriminalnim aktivnostima. Kada se organizuje ilegalna i protivzakonita aktivnost, kada se blokiraju putevi i zaustavlja saobraćaj, nemojte da očekujete da državni organi saučestvuju u tome. Radite šta god želite, niko vas ne dira, ali izgleda da vas nervira i kad vas niko ne dira. Ponosan sam na ponašanje naših državnih organa- u Belgiji su, vidim, ovih dana koristili vodene topove, u Srbiji toga nema“, ekao je Vučić.

Izveštači Danasa, kao i drugih medija, prisustvovali su juče u Nišu sporadičnim incidentima koje su izazvali demonstranti, ali i onima čiji su vinovnici bili vozači koji su nastojali da prođu kroz protestni skup ili kolonu, te zbog toga fizički napali učesnike protesta.

MUP nije saopštio da su i protiv ovakvih vozača podnete krivične ili prekršajne prijave.

U blizini zgrade Osnovnog i Okružnog suda demonstrant je kišobranom udarao vozilo Kul taksija, a zakačio i taksistu koji je otvorio prozor.

Taksi vozilo je pokušalo da prođe kroz kolonu demonstranata.

Na kružnom toku kod Delta planeta vozač je insistirao da prođe kroz blokadu, govoreći “ja sam vaš” i da “mrzi Vučića”, a kada mu nije dozvoljeno, udario je rukom jednog od demonstranata.

Nakon što su se ostali učesnici protesta umešali, vozač i udareni demonstrant su se izgrlili.

Izveštači su na istom kružnom toku uočili vozača koji je dao gas kako bi prošao kroz grupu okupljenih i nekoliko metara na haubi vozio demonstranta, koji se posle toga žalio da ga boli ruka.

Prema tvrdnji okupljenih, na tom mestu je došlo do fizičkog sukoba drugog vozača i demonstranata, a vozač je udario šamar učesnici protesta.

Vozač sa leskovačkom tablicom je takođe pokušao da prođe blokadu nakon čega su demonstranti udarali i šutirali njegovo vozilo.

Jedna žena je, takođe, pokušala vozilom da prođe, govoreći da ide sa posla i da je čekaju deca, a tokom verbalnog sukoba povukla je za kosu učesnicu protesta.

Barun: Policijska opstrukcija u zakonskim okvirima  

“Redovna i saobraćajna policija po zakonu nisu obavezni da obezbeđuju neprijavljen skup, ali to ne znači da takav skup nije operativno pokriven. Po završetku skupa se pišu prijave, te utvrđuje ko je organizator i protiv njega se podnosi prekršajna prijava. Svaki policajac koji dobije protivzakonitu naredbu mora da je izvrši, ali o takvoj naredbi obaveštava službenom beleškom nadležnog starešinu. Policajac  može da odbije da izvrši naredbu samo kada ona predstavlja krivično delo. Ljude protiv kojih je policija podnela prijave je verovatno neko prijavio. Policijaci su najpre bili dužni da upozore građane da se sklone sa kolovoza, a tek kada oni to ne učine, da ih legitimišu i podnesu prekršajnu prijavu. Za potpuno ignorisanje ovakvih skupova, na kojima postoje rizici, verovatno je stigla naredba iz vrha MUP-a. To je, dakle, bila opstrukcija u zakonskim okvirima“, kaže za Danas Goran Barun, nekadašnji zamenik načelnika Policijske uprave Niš.

Nekad i sad

Naši sagovornici iz niške Policijske uprave podsećaju da su građanski  protesti u Nišu 1996. godine, organizovani zbog krađe glasova na lokalnim izborima, započeli spontano i nisu bili prijavljivani.

Pripadnici niške PU su, međutim, obezbeđivali skupove, na osnovu unutrašnje procene da postoje bezbednosni rizici po građane i imovinu.

Tadašnji načelnik niške policije Radisav Gvozdenović je organizatorima kazao da će policija preduzeti mere tek ukoliko se blokiraju magistralne saobraćajnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari