Donika Gervala: Vučić počeo da sprovodi pretnje zbog glasanja u PSSE za Kosovo 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVIŠEK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo da sprovodi „svoje pretnje“ posle glasanja kojim je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u utorak prihvaćeno mišljenje o prijemu Kosova u Savet Evrope (SE).

Gervala je novinarima rekla da je blokada građana Kosova sa srpske strane čraničnih prelaza s Hrvatskom deo ostvarivanja tih pretnji.

„Suočeni smo s tom situacijom koja je zasnovana na jučerašnjim događajima (u Parlamentarnoj skupštini SE)“, ocenila je Gervala.

Kako je navela, „Vučić je zapretio i Kosovu i našim partnerima da će pozitivno glasanje u SE imati posledice“.

„Juče nije bilo propagande, Vučić je počeo da sprovodi svoje pretnje. U tom kontekstu vidim zabranu (zadržavanje građana Kosova na granici). Prava građana su masovno narušena“, rekla je Gervala i dodala da je deo tih putnika, građana Kosova, „podvrgnut informativnim razgovorima… da se govori o 1999, o Oslobodilačkoj vojsci Kosova“.

Šefica diplomatije Kosova je o procesu u vezi s procesom prijemom Kosova u SE, istakla da su za to najzaslužniji predsednica Vjosa Osmani, predsednik SKupštine Glauk Konjufca i zamenik ministra spoljnih poslova Krešnik Ahmeti.

Navela je da je međunarodna reakcija na zadržavanje građana Kosova na granici Srbije prva posle mnogo vremena kojom se „od Srbije traži odgovornost“.

Po njenim rečima, zvaničnici Kosova su razgovarali s „partnerima“ i obaveštavaju ih.

„Reagovala je EU koja posle toliko vremena više ne govori o odgovornosti obe strane, ali… jasno kaže da to (zadržavanje putnika) predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i traži od Srbije da prekine sa takvim postupcima“ – rekla je ona.

U odgovoru na pitanje novinara rekla je da još nema potvrde informacije da je ;oslobođen zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković, za koga je saopšteno da su ga privele vlasti Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je ranije objavilo ;da su navodi o zadržavanju autobusa s putnicima s Kosova „neosnovani“ i da policija „nije nikoga zadržavala, niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kojem građaninu“ s Kosova.

„U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu“ – ukazao je MUP Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari