"Grubo kršenje ljudskih prava": Kurti povodom zaustavljanja građana Kosova na graničnim prelazima Srbije 1foto EPA-EFE/Georgi Ličovski

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je zaustavljanje kosovskih državljana na graničnim prelazima Srbije „grubo kršenje ljudskih prava“.

„Dan nakon što se u Parlamentarnoj skupštini (Saveta Evrope) glasalo u korist Kosova za članstvo u SE, Srbija uzvraća po kosovskim civilima“, napisao je Kurti na mreži X.

Kako je naveo, od jutros je više od 300 građana Kosova, uključujući decu, zaustavljeno na granici, „bez hrane i lekova“.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je o blokadi autobusa i vozila sa građanima Kosova na graničnim prelazima u Srbiji obavestilo zemlje velike petorke (Kvinte) i institucije Evropske unije.

To ministarstvo je u saopštenju izrazilo očekivanje da će ta situacija uskoro biti okončana.

Navelo je da su, pored prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom, vozila i građani zadržani i na prelazu Bela zemlja, između Kosova i Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova ponovilo je apel građanima da ne treba da prolaze kroz Srbiju, jer je postupak Srbije okarakterisan „kao osveta posle neuspeha lobiranja protiv glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE za članstvo Kosova“.

Istovremeno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa „neosnovani“ i da policija „nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu“ sa teritorije Kosova.

„U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu“, naveli su iz MUP Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari