Policajci koji su legitimisali reporterku Južnih vesti sa niškog protesta: Znamo da je ovo nezakonito i nezadovoljni smo 1Foto: Vesna Torović

Pripadnici policije u civilu legitimisali su novinarku Južnih vesti po okončanju ekološkog protesta u Nišu sa kojeg je izveštavala i to tako što su joj pogledali ličnu kartu iz ruke, i pritom su joj najavili mogućnost podnošenja prekršajne prijave “zbog kretanja po kolovozu”.

Jedan od policajaca u civilu joj je kazao da “zna da je sve ovo što rade protivzakonito, ali da moraju jer od toga žive”.

“Veruj mi, sve ovo što radimo je protivzakonito, 90 odsto nas se pobunilo gde idemo, ali šta da radimo, mi od toga živimo”, rekao je policajac u civilu, a legitimisana novinarka Tamara Todorović tonski snimila.

Osim novinarke Todorović, policijaci u civilu su legitimisali i jednu učesnicu protesta, od koje su takođe zatražili ličnu kartu, koju su slikali mobilnim telefonom.

Oni su najavili da će protiv nje sigurno biti podneta prekršajna prijava zbog kretanja po kolovozu, za razliku od novinarke, kojoj prijava možda neće uslediti “jer ima akreditaciju”.

Na pitanje da li su oni videli da se devojka kreće kolovozom, odgovorili su da nisu, ali da “ima ko snima”.

Na današnjem protestu u Nišu nije bilo uniformisanih policajaca.

Protest nisu obezbeđivali ni saobraćajni policijaci.

Prilikom blokada saobraćaja na raskrsnicama i kružnim tokovima, kao i tokom protestne šetnje saobraćaj su spontano regulisali demonstranti i vozači.

Izveštači su zabeležili da su se dogodila četiri manja incidenta, kada su neki vozači želeli da prođu kroz kolonu ili okupljene.

Na kružnom toku kod Delta planeta jedan vozač je udario demonstranta, dok je drugi očešao vozilom učesnike protesta.

Demonstranti kod Delta planeta su vozaču koji je očešao neke od njih udarali i šutirali vozilo, a jedan učesnik protesta  je u blizini sedišta Opštinskog i Okružnog suda kišobranom udarao taksi vozilo koje je pokušalo da se progura kroz kolonu.

Protest u Nišu je organizovan preko društvenih mreža, a formalni organizatori nisu saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari