Vučić: Privredni rast u prvom kvartalu 0,7 odsto, plašili smo se da će biti minus do 0,5 odsto 1Foto: Shutterstock/Maria Vonotna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će prema fleš proceni privredni rast Srbije u prvom kvartalu ove godine biti 0,7 odsto.

On je, obilazeći Zaječarski okrug, rekao da je taj rast bolji nego što se očekivalo.

„Plašili smo se da će privredni rast biti minus 0,1 odsto, minus 0,2, do minus 0,5 odsto, jer nam je prvi kavrtal prošle godine bio odličan, pa je bila visoka baza, a posle toga je sve išlo lošije“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija, posle prvog kavrtala ove godine „mnogo da napreduje u drugom, trećem i četvrtom kavrtalu“.

To, kako je rekao, vodi do stope rasta koju predvidjaju Međunarodni monetarni fond i Svetka banka.

„A mi se nadamo i preko toga, a to je 2,5 odsto, što bi nam omogućilo značajno uvećanje plata i penzija i smanivanje razlike u odnosu na najrazvijenije zemlje“, rekao je Vučić.

On je rekao da ono što može da izvuče kao zaključak, obilazeći okrug je da postoji privatna inicijativa i želja ljudi da doprinesu napretku porodice, a time i države jer plaćaju poreze i doprinose.

Na pitanje novinara zašto nema fabrike Aptiv u Zaječaru čiju je gradnju najavio 2021. godine i koja je trebalo da zaposli 2.500 radnika, Vučić je rekao da će dovesti velikog investitora, ali da je to pitanje „dnevne borbe“.

Odgovarajući na pitanje zašto kasni izgradnja fudbalskog stadiona u tom gradu Vučić je rekao da kasni zbog kiše, a na dva-tri kasni zbog trave, koja je hibridna, poluprirodna i mora da se čeka dva meseca da bi mogla da se igra utakmica prema UEFA standardima.

Vučić je rekao da će ove godine biti i krize sa hranom zbog rata u Ukrajini i da će proizvođači višanja i malina imati problem sa prodajom tog voća.

On je rekao da će se država truditi da pomogne vlasnicima hladnjača koji imaju neprodate zalihe malina, odobravanjem subvencionisanih kredita preko Poštanske štedionice, a da se ne ugrozi njeno poslovanje.

„Pokušaćemo da hladnjačarima pomognemo na najbolji način, mada su nam malo vezane ruke“, rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari