Sud: Ništava odredba ugovora o indeksiranju dinarskog duga u švajcarcima

Ostavite komentar


  1. Pitam se nakon ovoga sta ovo znaci za duznika – da li ce banke po automatizmu vrsiti preindeksaciju, koliko vremena ce proteci do tada, ima li pravo da do tada naplacije ratu indeksiranu u CHF , ko ce i kako kontrolisati banke u obracunu do sada izvrsenih uplata,… Nista nije obavezujuce ni vremenskim rokom limitirano za reakciju banke

  2. Kredit uzimam samo u valuti u kojoj primam platu, bez obzira na veću kamatnu stopu.

  3. Lako je tebi predsednice ti si dobio stan od kredita preko drzave i to za vreme dok si sedeo u Vladi koja je zaratila sa pola sveta i izgubila Kosovo zauvek…sad si kao spasilac a ovaj Vrhovni kasacioni sud odnosno Kasacioni odbor SNSa nije znao sta da napise dok ti nisi posredovao…inace u praksi se za pravni stav ili shvatanje ovog suda ceka godinama.

    1. Od kada se komentariše presuda suda i od kada politika ti preko suda posreduju između 2 parnični strane?Ovo mi je novo.Feudakizam u svom pravom obliku

  4. Samo je u Srbiji moguće da u roku od dva dana posle izjave predsednika sud donosi odluku gle slučaja kakvu je on najavio.Da li je pri zdravoj pameti da valutna klauzula važi za eur ali ne i za chf.Dobro se sećam da je guverner upozoravao građane da dobro razmisle prilikom uzimanja kredita u chf bez obzira što je tada kamata za takve kredite bila manja..Svakako treba naći način da se pomogne, ali ne svaljivati svu krivicu na banke.Ne slažem se da se ovo pitanje rešava sredstvima iz budžeta, jer ipak treba da smo svi isti pred zakonom.I drugi koji imaju kredite vezane za eur imaju problema pa se o njima ne govori.

    1. Dosta je nerazumevanja ovog problema, a stvar je prilično jednostavna.

      Krediti u evrima su makar manje sporni, jer se i banke zadužuju u evrima, pa ‘moraju’ da se zaštite valutnom klauzulom. U slučaju kredita u švajcarcima, situacija je značajno drugačija. NIKO nije ni video CHF! Banke su se zaduživale u evrima, krediti su isplaćivani u dinarima, a rate su samo (!) indeksirane u CHF. Kada klijent uplati ratu x dinara (koja pokriva ugovoreni CHF iznos), banka ne kupuje CHF, nego evre, i posle otplate svoje rate (u €) ostvaruje ekstra zaradu, jer je CHF skočio u odnosu na €.

      O ovome sam pisao i pre 4-5 god, kada sam još bio u tom filmu, ali sam kasnije uspeo da izađem, pa sad čekam šta će se desiti.

  5. Kakva glupost. Pa većina banaka se zaduzivala u CHF i davala kredite u CHF. Jedini način da se situacija sa CHF resi je da država smanji glavnicu na iznos koji bi bio u EUR. To bi koštalo državu oko 300.000 evra. I to je to. Naravno ovo nije pravedno rešenje prema ostalim dužnicima.

  6. Potpuno nepoznavanje bankarstva, pa banke sve što plasiraju duguju uključujući i osnivački kapital akcionarima ! Ovakva presuda pada.
    Zelenašenje gospodo sudije je jedini odgovor koji može zaštiti građane ili ste kupili svoje diplome pa niste polagali Obligaciono pravo već vam se pravo spolja sopštava !

  7. Nadam se da ovi sto komentarisu u korist banaka xnaju da banke kreditni novac stvaraju (zakon im to dozvoljava) . Za deset kredita u vrdnostiod 500.000eur banke poseduju samo 50000-70000eur stvarnih. A da ne pricamo da se licno nisu zaduzivale u CHF u periodu 2005-2008. Evo linka iz NBS pa citajte I zasto Upozorenje MMF-a na zaduživanje u švajcarskim francimasajt NBS 07.06.2007.
    http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=2015&konverzija=yes

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.