Vučić: Vlasnici cementare najavili poskupljenje cementa od 25 odsto 1Foto: FoNet/Instagram Budućnost Srbije AV

Vlasnici jedne cementare u Srbiji rekli su da će, ukoliko cena struje bude ovoliko visoka, morati da podignu cenu cementa za 25 odsto, rekao je danas za TV Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u razgovoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde prisustvuje izložbi EXPO DUBAI 2020, upozorio kako ta najava cementare znači da će svi građevinski materijali poskupeti za 25 odsto, i konstatovao „pa da vidimo kako ćemo da gradimo autoputeve, pruge i drugo“.

„To znači da će u nebesa otići kamen, cement i kreč, apsolutno sve“, ocenio je Vučić, nakon što je juče najavio da je Srbija spremna za energetsku krizu i da je, zahvaljujući dogovoru s Rusijom, obezbeđena dovoljna količina gasa.

Vučić je naveo da je jutros razgovarao sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović i premijerkom Anom Brnabić.

„Formiraćemo veliku radnu grupu na nivou države da probamo da rešavamo te probleme“, najavio je Vučić, i upozorio da se čak i Kina suočava sa nestašicom električne energije, a da je „u Evropi pakao“ iz istih razloga.

„Najjačim fabrikama drastično pada profit i tražiće gde da se sklone, da osiguraju kapital i prave profit. To je veoma stresno i teško i zato moramo time da se bavimo“, rekao je predsednik Srbije.

Ocenio je da je velika čast što je prestolonaslednik šeik Muhamed bin Zajed prvo posetio paviljon Srbije na Svetskoj izložbi „Ekspo Dubai 2020“.

„Imamo lep paviljon, koji je prvi dan posetilo 5.200 ljudi, a juče 3.000, a vredelo je sve to postaviti i platiti sve i da je samo šeik Muhamed video“, rekao je Vučić i pohvalio „mladiće iz Srbije“ koji su predstavili uređaj za virtuelnu realnost , koji je isprobao i prestolonaslednik šeik Muhamed Bin Zajed, sa kojim je razgovarao o brojnim temama – od ekonomskih i političkih, do zdravstvenih.

„Razgovarali smo i o koroni i verujem da smo blizu toga da dobijemo dobre lekove protiv korone, ali koji su skupi“, rekao je Vučić i ocenio da ćemo morati „da razmerimo i izračunamo možemo li sebi da priuštimo te nove, inovativne lekove koji dolaze, i za koje kažu da mogu da zaštite od korone“.

„Pregovaramo i sa kompanijom Fajzer kada je reč o njihovim tabletama protiv korone“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je sa šeikom Muhamedom razgovarao i o Beogradu na vodi, kao i o drugim projektima, „od poljoprivrede do vojno-tehničke saradnje“.

Kada je reč o spoljnopolitičkim pitanjima, ocenio je da je „situacija u svetu teška“ i da svet više nije „bipolaran“ kakav je bio, da su nove sile Kina, EU i Ruska federacija, kao i da se stvara novi savez koji čine SAD, Australija, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland.

„Naše je, u svemu tome, da sa drugim zemljama gradimo nove odnose, da ne budemo pritešnjeni u sukobu nečega što se nazire kao ‘Hladni rat’ između SAD i Kine, da ni na koji način ne stradamo, a da zadržimo dobre odnose“, poručio je predsednika Srbije.

Vučić je podsetio da će učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, gde se očekuje prisustvo nemačke kancelarke Angela Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari