Vučić: Vreme da se na Srbiju koja pobeđuje naviknu i svi drugi 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija danas nikome ne predstavlja problem već šansu za sve i dodao da je vreme da se na Srbiju koja pobeđuje „naviknu i svi drugi“.

On je na svečanosti kod Kraljeva, na otvaranju aerodroma za civilni saobraćaj Morava, rekao da Srbija danas „ne gubi ni u jednoj sferi“ i da „krupnim koracima korača u pobede koje ne znače poraze bilo koga drugog“.

„To je nova Srbija koju stvaramo, Srbija rada i Srbija koja pobeđuje, koja želi da pomogne svom narodu ne ugrožavajući bilo koga drugog“, kazao je Vučić.

Govoreći o Vidovdanu, on je rekao da je to dan velikih srpskih poraza, ali i pobeda, kao i da je Srbija danas naučila kako da izvuče pouke iz tih poraza.

„Danas moramo da biramo ne aplauze nego rad, autoputeve, nove aerodrome, radnike i nove poslove kao našu budućnost, ne odričući se onog najvažnijeg i najsvetijeg u našoj istoriji, a to je očuvanje našeg imena i prezimena. Moramo u korak sa svetom ne dajući nikom za pravo da naša deca ne uče srpski jezik i da ne znaju dobro šta je bilo u Jasenovcu i Jadovnu, na Solunskom frontu ili u sukobima 90-ih“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je „posebno ponosan“ što, kako je rekao, „više nismo žrtve i što danas nema potrebe da se tako obraćamo ni svojoj, ni međunarodnoj javnosti“.

„Danas sami stvaramo svoju sudbinu, o njoj sami odlučujemo. Ne tražimo uzroke za slabije rezultate u drugima nego u nama samima, svesni da od našeg truda zavisi naša budućnost. Srbija danas veruje u sebe i ne pada joj napamet da bilo koga ugrožava, ali i nema potrebe da izgovaramo velike reči kako bi dobijali poene od našeg naroda“, kazao je Vučić.

On je kazao da Srbija želi da živi u miru sa svima ali i dodao da „niko neće moći da je komada niti da proganja Srbe kao u prethodnim decenijama i vekovima“.

„Ekonomski razvoj i veća snaga naših oružanih snaga više od busanja u prsa govori da smo spremni da sačuvamo našu zemlju. Osnovna razlika u odnosu na vreme kada smo verovali samo u naše ratničke sposobnosti je u činjenici da Srbija više ne gubi. Ne lupamo u ratničke talambase ali ćemo znati kako da sačuvamo zemlju i narod tražeći mir i stabilnost“, kazao je Vučić.

On je poručio vlastima u Prištini da ne napadaju Srbe na Kosovu, kako one na severu tako i one koji žive južno od Ibra, navodeći da ako u njihovu zaštitu ne stanu oni čiji je to posao, postoje oni koji će „čuvati i zaštititi svoj narod“.

Dodao je da od zemalja regiona ne traži ništa više osim toga da Srbe u tim zemljama poštuju „baš onoliko koliko mi cenimo vas“.

„Ne tražimo ništa ni od koga nego samo kažemo da smo jedan isti narod i u Srbiji, i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i da nema razlika između Srba koji žive u različitim državama regiona i da ćemo se međusobno pomagati i živeti jedni za druge. Sa svima želimo dobre odnose, ništa tuđe nećemo ali poštujte Srbiju onoliko koliko mi cenimo vas“, kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o otvaranju aerodroma Morava, Vučić je rekao da je to „mala pobeda koja najavljuje mnogo velikih pobeda u budućnosti“.

„Ovo je jedno od mnogih novih mesta sa kojih Srbija može preko neba do novih ciljeva i rezultata. Aerodrom Morava je prvi civilni aerodrom koji otvaramo u Srbiji posle 33 godine ali nije poslednji. Naći ćemo načina da to uradimo sa Ponikvama i između Bora i Zaječara, da završimo sve autoputeve, a da ne ugrozimo javni dug“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.