Vučić: Zarade u vojsci su povećane 70 odsto, a prosečna plata je hiljadu evra 1Foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Nišu da je dogovorena nabavka opreme, oružja i oruđa za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u vrednosti od 1,25 milijardi evra, a da će takva nabavka biti realizovana u narednih pet godina.

Vučić, koji je na vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ prisustvovao prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO Srbije i pripadnika 63. padobranske brigade, najavio je i nabavku 30 helikoptera tokom sledeće i 2023. godine, od čega nekih i iz zemalja EU, nakon čega će Srbija biti “helikopterska velesila u ovom regionu“.

On je kazao da je tokom boravka u Nišu imao sastanak sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima svih fabrika namenske industrije i remontnih zavoda u Srbiji, na kojima je dogovoreno da se namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022.

Prema njegovim rečima, zarade u vojsci su povećane za 70 odsto, a razlika između vojske 2012. i 2021. su “kao zemlja i nebo, kao četvrta i prva liga”.

Zarade će se i dalje povećavati, što će uticati na povećanu popunjenost vojnih jedinica, koja je danas bolja nego tada.

„Najveća popunjenost vojske je na jugu Srbije, u Nišu, Toplici, Vranju, Leskovcu i Pirotu, a dobra je i u Kraljevu. Najmanja popunjenost je u Beogradu i Vojvodini“, rekao je on.

Vučić je dodao da pripadnik vojske danas prosečno primi 120.000, odnosno oko hiljadu evra, računajući i dežurstva, ali da je problem preopterećenost oficira.

Prema njegovim rečima, kada je on bio ministar odbrane plata razvodnika i desetara je bila oko 36.000, a danas je 58.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari