Vučićevi "predstavnici vlasti" odgovorni za švajcarce, sada u njegovim redovima 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Kako je i dogovoreno u petak na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemdanas su nastavljeni pregovori banaka i predstavnika građana zaduženih u švajcarskoj valuti. Iako su bili najavljeni, konkretni predlozi rešenja problema zaduženih u švajcarcimadanas su izostali.

Nakon što su obe strane iznele svoje ideje nastavak će uslediti kada banke budu poslale svoj predlog zakona.

– Banke imaju jedno, mi imamo drugo viđenje. Ono što sada čekamo jeste da nam oni pošalju njihov predlog zakona kojim bi se rešio problem. Ono što mogu za sada da kažem jeste da ukoliko taj predlog bude krajnje neprihvatljiv, ukoliko bude sadržao za nas neprihvatljive odredbe nećemo nastaviti sa daljim sastancima – kaže za Danas predsednica Udruženja građana CHF Srbija Jelena Pavlović.

Na sastanku, ističe, nije bilo predsednika države a mogli su se čuti razni predlozi. O njima, međutim, makar ne konkretno za sada još ne žele da pričaju. Zaduženi građani, odnosno Udruženje CHF Srbija insistiraće, kaže naša sagovornica kao i dosad na tome da zakon koji bude pravljen ne sme da spreči bilo koga da ostvari svoje pravo na sudu, bilo da se radi o onima koji su otplatili kredite, raskinuli ugovore, ili izvršili konverziju.

Iako trenutno izgleda kao da pomaka nema, građani zaduženi u švajcarcima prvi put posle nekoliko godina su u poziciji da zaista nešto postignu. Posle nekoliko dana provedenih na stepeništu Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu uspeli su da privole predsednika države da ih poseti i obeća im da će naći rešenje za njihove probleme. Svega nekoliko dana kasnije, VKS koji je odbijao da se izjasni povodom ništavosti ugovora zaduženih u švajcarskom franku, prošlog utorka izneo je stav da su ugovori ništavi ukoliko banke nemaju pisane dokaze o tome da su se zaduživale upravo u toj valuti.

Iako neobavezujuće, mišljenje Suda je preporuka kojom banke nisu bile oduševljene, a koje je dalo vetar u leđa građanima koji se godinama bore sa visokim ratama za stambene kredite koje su podizali između 2006. i 2009. godine.

Posle takve odluke Suda, Vučić je u petak najavio i usvajanje specijalnog zakona, ali i dao predlog rešenja da „najveći deo tereta snose banke“, ali i da će deo preuzeti država. Najavljujući to za nekoliko dana i nedelja Vučić je rekao i da se „ne sme zaboraviti situacija u koju su te ljude doveli neodgovorni predstavnici vlasti“.

A deo „neodgovornih predstavnika vlasti“ o kojima predsednik govori su i dalje deo vlasti. Kao na primer, Milan Parivodić, bivši ministar, koji je prema medijskim navodima iz DSS-a bez problema prešao u SNS. Većina kredita u švajcarcima po veoma povoljnom kursu uzeta je u periodu prve vlade Vojislava Koštunice u kojoj je ministar finansija bio Mlađan Dinkić, a Milan Parivodić ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom. Parivodić koji je DSS napustio pre 10 godina, a kasnije, kako su pisali razni mediji, postao član SNS, krajem 2006. i početkom 2007. zamenio je Dinkića na mestu ministra.

U to vreme, za razliku od tada u izjavama vrlo opreznog guvernera NBS Radovana Jelašića koji je upozoravao na mogućnost „skakanja“ švajcarca, Parivodić je bio među glavnim podržavaocima jeftinih kredita.

„Verujem u jeftin novac i mislim da je jeftin novac ključ uspeha jedne zemlje. Ne verujem MMF-u koji kaže da ćemo skupim novcem smanjiti zaduženost. Javno pohvaljujem HVB banku što je razbila monopol smanjivanjem kamatnih stopa na kredite čija je podloga švajcarski franak“, rekao je Parivodić marta 2006. na sastanku sa Savetom stranih investitora. Ova njegova konstatacija došla je kao opaska na izjavu Jelašića da samo u Srbiji vidi „nove i nove reklame za keš kredite“.

„Tačno je, mi smo ti (NBS prim. a) koji vam kvare zabavu. Ali, ne bih se složio da ovde ima gubitnika. Poslovne banke iz Srbije uzele su 900 miliona evra zajmova u inostranstvu i to plasiraju građanima ovde. Da nema zarade – niko to ne bi radio. Ne želimo mnogo da administriramo, ali bismo voleli da vidimo transparentnije cene bankarskih usluga, na primer, potrošačkih kredita“, rekao je Jelašić na tom sastanku i dodao da se „iz svega ovoga što je rekao ministar Parivodić vidi koliko smo mi u NBS usamljeni“.

I kao ministar finansija, godinu dana kasnije, marta 2007. Parivodić je tvrdio da švajcarski franak nije rizičan, i da su „kretanja ove valute u najvećoj meri vezane za evro i ne osciliraju mnogo“.

„Tako da nema nikakve opasnosti od uzimanja kredita koji su indeksirani na švajcarski franak“, govorio je tada Parivodić.

Danas tokom današnjeg dana nije uspeo da dobije Milana Parivodića na kontakte poznate redakciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari