Vujović: Nema smanjenja doprinosa 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da se Predlogom zakona o budžetu za 2017, koji će se pred poslanicima najverovatnije naći u ponedeljak, predviđa rekordno nizak deficit od 69,1 milijardi dinara ili 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vujović je na konfereniji za novinare objasnio da od tih 69,1 milijardi, 43,5 milijardi čine projektni zajmovi, tako da je deficit ustvari 25,6 milijardi ili 0,6 odsto BDP. Na pitanje da li će sledeće godine biti smanjeni porezi i doprinosi na plate, ministar je odrečno odmahnuo glavom i novinarima pokazao ‘ne’.

Očekujemo da rasprava u načelu o predlogu budžeta u parlamentu počne u ponedeljak, da traje u utorak kako bi u sredu bio slobodan dan, a onda u četvrtak i petak se raspravljalo o amandmanima, pa se možda taj proces „prelije i na vikend“, rekao je Vujović.

Vujović je rekao da je projektovana stopa rasta BDP od tri odsto, da se na kraju ove godine očekuje da javni dug bude 73,5 odsto, a krajem sledeće da se smanji na 72,8 odsto. Prema njegovim rečima, pokušaće se da se u 2017. godini smanji zaduživanje u dolarima sa devet na 8,5 milijardi, da poveća dug u evrima i dinarima, dok će dug u evrima iznositi oko 25,6 milijardi evra.

U ovaj budžet su ugrađena povećanja plata i penzija onako kako smo ranije govorili, za plate u javnom sektoru između pet i šest odsto i penzije za 1,5 odsto, dok je jednokratnaa pomoć bila uključena u budžet za 2016. godinu, rekao je Vujović.

Na današnji dan imamo suficit od 40 milijardi dinara, rekao je Vujović i naglasio da će se sledeće godine voditi računa da se budžet realizuje bez kašnjenja. Vujović je rekao da je udeo plata blago smanjen u budžetu, da iznosi 8,4 odsto i da je cilj da iznosi osam odsto.

Govoreći o subvencijama, Vujović je rekao da se one ne mogu prekinuti preko noći, ali je namera da se ide putanjom smanjenja. Dali smo znak upozorenja za neka preduzeća koja generišu nova dugovanja, pre svega u sektoru energetike, a imaju trajno rizično poslovanje, a to nam diže fiskalne rizike, rekao je Vujović.

Govoreći o pisanju budžeta i procesu od ponedeljka do četvrtka, Vujović je rekao da je premijer Aleksandar Vučić rekao „ne“ na dodatne zahteve. Apetiti svih su bili veći delom zbog ograničenih resursa, delom zbog ambicija i rečeno je „ne“ na dodatne zahteve od 103 milijarde dinara što čini 2,5 odsto BDP i podigao bi nam deficit na četiri odsto, rekao je Vujović.

Vujović je podsetio da je trogodišnjim programom za 2017. godinu deficit planiran na 2,8 odsto BDP, a sada će biti 1,7 odsto. Kao ministar finansija u ovom mandatu meni nije interes da Srbija ide u suficit, ni u mali deficit, već da ide stabilnom putanjom smanjenja javnog duga, rekao je Vujović, napominjući da je za njega to ključni kriterijum.

Na pitanje o tome da je budžetom projektovan rast od tri odsto, a premijer govori o stopama rasta od 3,5 i četiri odsto, Vujović je rekao da je cifra dogovorena sa Međunarodnim monetarnim fondom i projektovana je konzervativno. Dobro je ako planirate konzervativno, pa imate više, rekao je on i ocenio da je Vučić govorio o neiskorišćenim mogućnostima za rast.

Vujović je, na pitanje da li će u budžetu biti novca i za eventualne opšte izbore, rekao da se naredne godine održavaju predsednički izbori i da su osnovne svote već planirane i da je odvojen novac i za eventualni drugi krug predsedničlkih izbora, koja je izvestan. Ove godine, podsetio je on, nisu bili planirani izbori pa smo sve finansirali iz tekućeg budžeta i verujem da su određena nivelisanja dovoljna bez obzira na odluke koje će biti donete u narednim mesecima, rekao je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari