Za dve godine 50 prijava protiv Megatrenda 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Inspekcija rada u Beogradu primila je tokom 2020. i 2021. godine 50 zahteva da se izvrši inspekcijski nadzor na “Megatrend univerzitetu” zbog neisplaćenih zarada, izostavljenih obračuna i uplate zdravstvenog i socijalnog osiguranja radnicima.

Kako prenosi Radnik.rs, više radnika obratilo se ovom portalu ukazujući na to da im univerzitet Megatrend nije isplatio veći broj zarada ili da zarade kasne po nekoliko meseci. Pored toga, zaposleni tvrde da poslodavac nije izdavao obračune zarada niti uplaćivao doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje.

Osnivač univerziteta Megatrend Mića Jovanović kaže da su pomenute optužbe neosnovane i da su informacije „zlonamerne i zastarele“.

„Dati navodi nisu tačni, to je možda bio slučaj tokom prethodne godine, ali sada plaćamo poreze i doprinose. Informacije koje ste dobili dao je neko iz Ministarstva ko nije naklonjen Megatrendu, a kako biste se uverili da su to neistine, dođite u finansijsku službu Megatrenda i proverite“, rekao je Jovanović za Danas.

Za finansijsku nestabilnost univerziteta Megatrend Jovanović se pozvao na negativan uticaj pandemije.

„Realna situacija jeste da nas je korona ubila, ali sada je sve drugačije. U međuvremenu je urađen reprogram poreza i doprinosa, i do kraja novembra planiramo otplatu kredita bankama“, kaže Jovanović i dodaje da su prethodne godine zbog teške finansijske situacije sa koronom isplaćivali smo neto plate i minimalce kako bi radnici imali od ćega da žive.

Predsednik sindikata UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković situaciju sa Megatrendom vidi kao pad ugleda privatnih visokoškolskih ustanova.

„Za univerzitet Megatrend je očigledno da se nalazi u dubokoj krizi. Primetan je pad ugleda privatnih univerziteta koji su bili poznati po lakom završavanju i izdavanju diploma“, primećuje Stojiljković.

Zbog kršenja zakonskih obaveza od strane ovog univerziteta, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković javno je pozvao ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da pruži komentar na izostanak isplatnih listića zaposlenima od strane poslodavca.

„Ako su navodi da Megatrend univerzitet nije uplaćivao doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenima tačni, te da nije izdavao obračune pomoću kojih će radnici moći da naplate svoje zarade, zamolio bih ministra Vulina da objasni kako je došlo do toga. On je 2014. godine rekao da radnici moraju dobiti isplatni listić koji će predstavljati zaštitu pri naplati zarada, a sedam godina kasnije dolazi do kršenja zakona“, poručio je Vuković.

Takođe, Vuković pita i šta će država preduzeti povodom očiglednog kršenja zakona.

Za dve godine 50 prijava protiv Megatrenda 2„Pozivam Vladu da upotrebi mehanizme kojima raspolaže u poštovanju zakona koji nalaže da se prava i obaveze moraju ispuniti. Ljudi moraju da imaju zdravstveno osiguranje kako bi pristupili zdravstvenim ustanovama i lečili se, takođe im je potrebno penziono osiguranje kako bi kasnije dobijali penzije. Stoga molim državu da bude striktna u sprovođenju zakona, i da izrekne sankcije poslodavcima koji ga krše. Šta će država preduzeti po ovom pitanju?“, zaključuje Vuković za Danas.

Ministarstvo rada je portalu Radnik.rs odgovorilo da je u 2020. godini primljen 21 zahtev za vršenje nadzora u Megatrendu, a u 2021. godini primljeno je do danas 29 zahteva. Takođe kažu da su naložili uklanjanje nepravilnosti, ali u odgovoru nije navedeno da li je inspekcija podnela prekršajnu ili krivičnu prijavu protiv poslodavca.

Poreska uprava nije odgovorila na pitanja Danasa kako je moguće da su radnicima isplaćivane neto zarade bez uplate doprinosa.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor Inspekcije rada na pitanje da li su protiv Megatrenda i nadležnih na tom univerzitetu podneli krivičnu ili prekršajnu prijavu.

Tekst je deo projekta „Uči sa Danasom“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari