Za godinu dana: Mleko čak 40 odsto skuplje, hleb 23,5 odsto 1Foto: Shutterstock / Summersky

Hrana je za godinu dana poskupela 23,9 odsto, meso nepunih 20 odsto, a mleko, sir i jaja gotovo 40 odsto, pokazuju najnoviji podaci o potrošačkim cenama koje je objavio danas Republički zavod za statistiku.

Riba je poskupela 25 odsto, kafa i čaj 21,7 odsto, hleb 23,5, a alkoholna pića 7,1 odsto.

Sve stavke na listi poskupele su za od prošlog oktobra, osim prevoza avionom i opreme za snimanje zvuka, gde su cene na približno istom nivou kao prošle godine u oktobru, ili niže u proseku za jedan odsto.

Prema podacima koje je objavio ovaj Zavod, cene su u oktobru ove godine u odnosu na isti mesec 2021. godine veće za 15 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Restorani i hoteli (4,1 odsto), Hrana i bezalkoholna pića (3,5 odsto), Odeća i obuća (2,2 odsto),

Oprema za stan i tekuće održavanje skuplja je za 1,7 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva za 1,5 odsto, a obrazovanje 1,3 odsto. Najmanja poskupljenja zabeležena su u transport (0,6 odsto), Rekreacija i kultura (0,5 odsto) kao i u grupama Alkoholna pića i duvan, Komunikacije i Zdravlje (za po 0,2 odsto), ističe Republički zavod za statistiku Srbije.

Cene proizvoda i lične potrošnje su u oktobru 2022. godine skočile za 1,9 odsto u odnosu na septembar iste godine, objavio je RZS.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene cena fiksne korpe robe i usluga koje domaćinstva kupuju u cilju zadovoljenja svojih potreba.

Kupovina polovne robe, primanja u naturi, životno osiguranje i pokloni nisu uključeni u listu, napominje RZS, baš kao i imputirana renta, izdaci za investicije, kao ni izdaci za igre na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari