Za koliko su veće komunalne takse za motorna priključna vozila u Novom Pazaru 1Foto: Beta/Milan Timotić

Od početka godine u Novom Pazaru važi novi cenovnik lokalnih komunalnih taksi za motorna i priključna vozila. U odnosu na prethodnu godinu,nova plaćanja su uvećana za jedan odsto i raspoeđena su u osam kategorija.

Najveća izdvajaja su za kamione, gde plaćanje zavisi od nosivosti. Najniže komunalne takse plaćaju vlasnici čija teretna vozila su do dve tone nosivosti, 2.140 dinara, a najveće su kod kamiona čija nosivost je veća od 12 tona, 7.110 dinara.

Vlasnici automobila, koji imaju teretne i radne prikolice, novu uvećanu obavezu će plaćati 7.100 dinara.

Za putničke automobile plaćanje ove obaveze zavisi od kubikaže. Najniža je cena za vozila do 1.500 kubika, 710 dinara, a najskuplje je 7.110 dinara za one sa više od tri hiljade kubika.

I motocikli su razvrstani po kubikaži, koja se kreće do 125 i više od 1.200 kubika. Tu su cene od 570 dinara za najslabije, do 2.130 dinara za najjače.

U petoj grupi su autobusi i kombi busevi, koji plaćaju 60 dinara po registrovanom sedištu.

Komnalne takse za priključna vozila: prikolice, poluprikolice i specijalne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta, određene su po nosivosti. Cenovnik se kreće od 580 dinara za vozilo do jedne tone, do 2.860 dinara za nosivost od preko 12 tona.

Tegljačima visinu komunalne takse određuje snaga motora. Najniža je za vučna vozila do 66 kilovata, 2.130 dinara, a najviše se plaća, 5.710 dinara za tegljače čija je snaga preko 177 kilovata.

U poslednjoj, osmoj, grupi su radna i specijalno adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela. Za njih važi jedinstveno plaćanje od 1.410 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), novi cenovnik lokalnih komunalnih taksi je usvojen na predlog Gradske uprave za naplatu javnih prihoda, koja je cene formirala na osnovu prosečnih zarada u gradu, od januara do avgusta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari