Za novi pogon kineske kompanije Jusei mašineri u Nišu država daje subvencije od 2,9 miliona evra 1"Rasčišćena" lokacija za Jusei mašineri: Dveri Niš

Kineskoj kompaniji Jusei mašineri (Yusei Machinery) država će isplatiti subvencije od 2,9 miliona evra za zapošljavanje radnika u budućem pogonu za proizvodnju automobilskih delova u Nišu, vidi se iz ugovora koji je kompanija potpisala sa Ministarstvom privrede prošlog meseca.

Pogon će raditi na injekcionom livenju i aluminizaciji plastičnih komponenti automobila, piše Nova ekonomija.

Kompanija se obavezala da će do kraja 2026. godine zaposliti najmanje 280 novih radnika na neodređeno vreme i dodatno investirati najmanje 20,8 miliona evra.

Zapošljavanje i investiranje biće sukcesivno, u skladu sa isplaćivanjem tranši državne pomoći, od 2024. do 2027. godine, piše ovaj portal.

Pošto je Jusei mašineri u februaru 2022. godine podnela prijavu Razvojnoj agenciji Srbije za subvencije, a u tom trenutku nije imala zaposlenih u Srbiji- za ispunjenje obaveze zapošljavanja će biti uračunati i svi do sada zaposleni radnici.

Na osnovu prijave, Savet za ekonomski razvoj je u junu 2023. godine doneo odluku kojom se odobrava 2,9 miliona evra podsticaja.

Jusei mašineri se pominjala u javnosti u aprilu ove godine kada je narodna poslanica i funkcionerka Dveri Tamara Milenković- Kerković upozorila da je zbog izgradnje niškog pogona posečen deo vredne šume.

„Zbog izgradnje subvencionisane fabrike ove kineske kompanije na zemljištu kraj niškog ‘Rasadnika’ nedavno je posečen čitav deo vredne šume plemenitog parkovskog i alejnog drveća- breza, hrastova, platana, smrča i borova, a među njima i 80-godišnji kedar. Razlog što je ovaj deo šume posečen je nebriga lokalne vlasti i to što JKP Mediana i sektor ‘Zelenilo’ nemaju mašinu za presađivanje stabala, koju ima svaki veći grad, a i svaki ozbiljan privatni rasadnik“, rekla je Milenković-Kerković ta Danas.

Jusei Mašineri, kao ogranak kompanije u Srbiji, u vlasništvu je kompanije Zhejiang Yusei Plastic & Modul Group.

Glavna tržišta ove grupacije su zemlje Evropske unije i Turska.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari