Za obnovu voznog parka subotički JKP “Parking” zadužuje se 6,5 miliona dinara 1Foto: J. Patarčić/Danas (arhiva)

Rasprava odbornika vlasti i opozicije da li u vreme visokih kamatnih stopa javna preduzeća treba da se zadužuju obeležila je današnju sednicu Skupštine grada Subotice, na kojoj je većinom glasova data saglasnost JKP “Parking” da se zaduži 6,5 miliona dinara za potrebe nabavke novog teretnog vozila.

Kako je objasnio direktor JKP “Parking” Milorad Slijepčević, u pitanju je višenamensko vozilo koje se nabavlja za potrebe grada.

“Prošle godine smo uzeli takozvano ‘Oko sokolovo’, jedno vozilo, ali s tim jednim vozilom ne možete vršiti proces. Mora biti jedno vozilo uvek u rezervi, a to vozilo će biti višenamensko u tom smeru, znači služiće i za kontrolu saobraćaja u gradu, parkiranja naravno, a služiće po potrebama u noćnim satima kad vršimo farbanje grada i prigradskih naselja, a služiće i za ‘Subike’ stanice da se mogu dopunjavati bicikli”, obrazložio je Slijepčević.

“Što se tiče zaduživanja u datom momentu, mi zaista ne možemo gledati u kuglu da li je momenat pravi ili nije. Ako je vozilo staro 17 godina i ako održavanje tog vozila košta koliko košta na godišnjem nivou, onda šta dobijamo? Da presipamo iz šupljeg u prazno, ja tu ne vidim neku svrhu i ne radi se o nekom putničkom vozilu, radi se o potpuno novom teretnom vozilu, višenamenskom”, dodao je on.

Slijepčević je istakao i da JKP “Parking” poslednjih 12 godina posluje pozitivno, “u plusu”, kao i da ima sopstvena sredstva.

“Ali zašto tekuća sredstva koristiti za kapitalne investicije? Jesam ekonomista, ali ne razumem druge ekonomiste. Znači, apsolutno se nikad iz tekućih sredstava, koja su uvek na klackalici, ne vrši zanavljanje da li voznog parka, da li gradanja garaža ili aparata s kojim se radi, po mome mišljenju”, rekao je Slijepčević.

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice Miroslav Milojević je naglasio da zaduživanje javnih preduzeća treba smanjiti kada su kamatne stope izuzetno visoke, ali i da je jednako važno rukovođenje, odnosno planiranje i način na koji se vodi javno preduzeće.

“Nije ovo neki veliki kredit 6,5 miliona dinara, to je negde 60.000 evra, ali ovde se radi o principu kako se vode javna komunalna preduzeća, a očigledno da se naša javna komunalna preduzeća vode na štetu građana Subotice jer ne postoji dovoljno stručnosti i kvalifikovanosti za vođenje tih javnih preduzeća”, kazao je Milojević.

“Što se tiče ‘Parkinga’, već nekoliko puta sam skretao pažnju da se u ulici od Biblioteke do poslastičarnice ‘Blaha Lujza’ automobili parkiraju u dva reda i tamo je skoro nemoguće proći. Ako uzmete statistiku iz policije, vidi se da se tamo dešavao veliki broj sitnih saobraćajnih nezgoda i ‘Parkingu’ ništa ne znači tih 20-30 mesta za parkiranje i taj jedan red bi trebalo da bude sklonjen”, smatra on.

Na sednici, koja je imala sedam tačaka dnevnog reda, povela se i rasprava o novoj mreži vrtića na teritoriji grada Subotice, a kako je obrazložio tehnički direktor Predškolske ustanove “Naša radost” Veljko Vojnić, sada je dostiguta popunjenost po standardu, što je omogućilo da u odnosu na 2015. godinu, danas ovu ustanovu pohađa 700 mališana više.

“Našli smo u nekim školama prostor, našli smo u okviru svojih objekata da se proširimo i mi smo sada stigli taj normativni maksimum”, rekao je Vojnić.

“Dalje proširivanje neće više moći da prođe bez proširivanja u prostornom kapacitetu i povećanja broja radne snage. Znači, moramo se spremiti za iduću školsku godinu jer svake godine nam dolazi stotinu dece više i ako želimo da smo odgovorna vlast i da Uprava u Predškolskoj ustanovi radi odgovorno, onda moramo već planirati i na vreme proširivati kapacitet i što se tiče zaposlenih, i što se tiče izgradnje i proširivanja objekata. Prvo ćemo ići na proširivanje objekata, na nadogradnju, a tu se pre svega misli na ‘Mandarinu’, ‘Sandu Marjanović’ i tako dalje, ali i izgradnju novih, kao što se sad već radi dokumentacija za izgradnju vrtića na Paliću, planiramo proširenje i u Đurđinu, Tavankutu. I druge organizacije su uključene u planiranje proširenja, pre svega mislim na Hrvatsko nacionalno veće, i oni su aktivno uključeni u proširivanje objekata i tu ćemo uskoro videti nove, a mi ćemo, nadam se, iduće nedelje otvoriti jedan novi i prošireni deo objekta ‘Šumice’”, dodao je on.

Odbornica Nove demokratske stranke Srbije Jelica Santrač je podvukla da je ovde ključno to što od 64 objekta kojima raspolaže “Naša radost”, veći broj njih je u izuzetno lošem stanju, te da se, kako je navela, ništa ne radi po pitanju standarda samih objekata u kojima borave deca, podsećajući da ni izgradnja Centralne kuhinje još nije gotova, a koja će o njenom mišljenju iziskivati nova finansijska sredstva.

“Pa se pitamo do kada više je to jedan ponor bez dna. Zahvaljujemo se i mi iz opozicije roditeljima koji učestvuju dobrovoljno u određenim donacijama, ali ne shvatamo samo jednu stvar, zašto Grad i zašto ta institucija ne bude malo odgovornija u smislu uvažavanja standarda vaspitno-obrazovnog rada, uvažavanja uslova u kojima deca borave i to pitanje ćemo sigurno otvarati sve vreme, dokle god se ne budu napravili pomaci na bolje”, poručila je Santrač.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari