SAT magazin: Policija podnela prijave protiv Komunalne milicije - Oko sokolovo kažnjavalo građane iz nelegalnih vozila 1Foto Beoinfo

Vozila Komunalne milicije „Oko sokolovo“ nisu u skladu sa propisima Republike Srbije, tvrdi MUP Srbije.

Revija „SAT plus magazin“ objavila je da je policija u Nišu podnela prekršajne prijave protiv Komunalne milicije zbog toga što su na automobilima „lend rover diskaveri sport“ nelegalno izvršene prepravke kako bi snimali nepropisano parkirana vozila građana.

„SAT plus magazin“ (broj izašao 7. septembra) tvrdi da su prijave podnete protiv komunalnih milicajaca koji su vozili „Oko sokolovo“, kao i protiv načelnika Komunalne milicije.

U prijavi se navodi da vozila Komunalne milicije ne poseduju neophodne ateste, te da su prepravke na njima izvršene nelegalno i da ona moraju biti isključena iz saobraćaja.

„Lend roveri“ komunalaca prepravljeni su tako što su im na šasiju pričvršćeni sklopovi za snimanje, a u unutrašnjost tovarnog prostora dodata je digitalna oprema sistema za nadzor.

Atestiranje je izvršeno u ovlašćenoj laboratoriji Mašinskog fakulteta u Beogradu, u vreme kada je vlasnik vozila bio Britiš motors, koji ih je prodao JKP Parking servis iz Niša, a potom preuzela Komunalna milicija. Međutim, Agencija za bezbednost saobraćaja verifikovala je prepravke samo u smislu promene namene korišćenja vozila iz putničkog u teretno i registrovala naknadno zatamnjivanje stakala.

Tom prilikom Agencija za bezbednost saobraćaja nije dala atest na prepravku krova vozila na koji je postavljena čitava skalamerija sa kamerama za snimanje, a koja može ugroziti bezbednost vozila, vozača i drugih učesnika u saobraćaju ako nije montirana i testirana u skladu sa propisima i testirana.

„SAT plus magazin“ navodi da je posle prijave policije Agencija za bezbednost saobraćaja naknadno izdala atest vozilima niške Komunalne milicije.

Međutim, iako je u pitanju lokalni incident, postavlja se pitanje da li će i u Beogradu policija izvršiti vanrednu kontrolu vozila Komunalne milicije.

Kako je moguće da Agencija za bezbednost saobraćaja nije konstatovala u prvobitnom atestu da su promene na krovovima automobila „lend rover“ izvršene u skladu sa zakonom, a naknadno je onda dala atest. Da li je neko posle prijave policije izvršio pritisak na Agenciju za bezbendost saobraćaja da što pre izda ateste bez neophodne dokumentacije i testiranja?

Inače, problematiku u vezi sa vozilima Komunalne milicije i nelegalnom kažnjavanu građana pokrenuo je lokalni portal „Niška inicijativa“, na osnovu čijih prijava je reagovao MUP Srbije.

U novom broju revije „SAT plus magazin“ možete videti fotografiju originalne prijave MUP Srbije protiv komunalaca i pročitati detalje u vezi sa ovim problemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari