Orbović: Za što veće plate i ostanak mladih u zemlji 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ danas će, sa početkom u 12 časova, održati skup na Trgu Nikole Pašića u Beogradu a nakon toga i protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, ističe LJubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema njegovim rečima ovogodišnja prvomajska manifestacija odvija se pod parolom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“ što je inače i naslov prazničnog proglasa koji su dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji uputile radnom narodu.

– Naš osnovni zahtev je da se povećaju zarade u Srbiji jer su one u ovom trenutku ispod nivoa koji omogućava normalan život i egzistenciju radnih ljudi. Takođe one su uzročnik ogromnog odliva mladih iz Srbije, što predstavlja veliki problem sa kojim se suočava naše društvo. Ubeđeni smo da bi povećanje zarada automatski smanjilo broj mladih koji odlaze u „trbuhom za kruhom“ jer bi ostvarivanjem pristojne zarade mogli da planiraju formiranje porodice i ostanak u Srbiji. Prema procenama oko 30.000 mladih godišnje napusti zemlju, što je ogroman broj ljudi. Nažalost, ovde nije samo u pitanju visina zarada nego i kvalitet rada, uslovi za rad, mogućnost mladih da zasnuju porodicu. Ove godine je zato protest usmeren u tom pravcu, ali i na zaštitu svih zaposlenih u Srbiji, naglašava Orbović.

On dodaje da je u petak u Kraljevu povodom 115 godina od osnivanja Saveza samostalnih sindikata Srbije održana proširena sednica Veća te sindikalne centrale na kojoj su podeljena prigodna priznanja zaslužnim aktivistima SSSS, socijalno odgovornim poslodavcima i medijima koji prate radničke teme. Upoređujući standard života i prava radnika te daleke 1903. godine kada je formiran Radnički savez Srbije, prva sindikalna centrala u Srbiji, čiju tradiciju i kontinuitet sa ponosom nastavlja SSSS, i danas u 21. veku, Orbović zaključuje da u slučaju analize sadržaja novina o socijalnoj situaciji u zemlji, a da se ne zna njihov datum, čitalac ne bi mogao da odredi da li tekst govori o zbivanjima iz 1903. ili 2018. godine. Drugim rečima život radničke klase je bio podjednako loš i tada kao što je slučaj i danas, kada ljude koji žive od svog rada muče identični problemi kao i radnike koji su formirali prvi sindikat u Srbiji 1903. godine.

Kada je reč o protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama, nakon skupa na Trgu Nikole Pašića Orbović kaže da će ona proći pored Doma omladine, preko Terazija, pa do Doma Narodne skupštine, gde će se predstavnici sindikata obratiti poslanicima, a potom će otići do zgrade Vlade gde će održati govor i obratiti se i predstavnicima Vlade. Orbović je dodao da su na protest pozvani i predstavnici Unije poslodavaca Srbije kao i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

– Pitanja za koja se mi kao sindikalci zalažemo nisu problemi koja treba da brinu samo radnike, već i poslodavce, ali istovremeno treba konstatovati da su to pitanja broj jedan i za državu, navodi Orbović. Predsednik SSS Srbije ističe da nisu u pravu oni koji tvrde da za 1. maj širom Evrope i sveta radnici protestuju, a u Srbiji odlaze na roštilj.

– To apsolutno nije tačno. Ako se istini pogleda u oči i shodno broju stanovnika koje ima Beograd i Srbija, procentualno gledano brojnost radnika koji prisustvuju prvomajskim protestima je na nivou svih tih drugih prvomajskih okupljanja, za koja se pogrešno tvrdi da su mnogobrojnija nego naše. Jednostavno radnici u Srbiji nisu ništa manje zainteresovani za ostvarivanje svojih prava i borbu za popravljanje svog socijalnog položaja nego što je to slučaj sa njihovim kolegama u Evropi i svetu. Ponekad i mediji šire tu pogrešnu sliku i insistiraju na tome da se kod nas roštilja, a u svetu protestuje. Međutim realni pokazatelji i statistika pokazuju da to nije tako.

Jubilej u Kraljevu i program na Adi

– Jubilej osnivanja našeg sindikata koji smo obeležili u Kraljevu predstavlja uvertiru u prvomajske proteste u Beogradu koje organizujemo sutra. Pored protestnog dela obeležavanja 1. maja koje će se odvijati na ulicama, Savez samostalnih sindikata Beograda će na Adi Ciganliji organizovati kulturno-zabavni program sa početkom u 14 časova. Na tom popularnom izletištu ćemo na adekvatan i prigodan način naše prvomajske poruke i sindikalnu borbu predstaviti onim Beograđanima koji tog dana nisu prisutni u našoj protestnoj koloni, već praznik obeležavaju u prirodi uz razonodu i druženje. U tom smislu, biće priređen veoma kvalitetan kulturno-zabavni program u kome će učestvovati naša sindikalna kulturno-umetnička društva PKB i Nikola Tesla – GSP Beograd kao i poznati rok sastav Disciplina kičme, navodi Orbović.

Da nas svake godine bude više

Mi se kao sindikalci trudimo da nas na svakom sledećem okupljanju bude još više, da animiramo radnike da prisustvuju našim protestnim šetnjama, da im ukažemo da su protesti efikasan način da se ulaže na probleme radnih ljudi kao i da se postignu određeni ciljevi, kada je reč o borbi za poboljšanje socijalnog položaja radnika. Stoga, iako ne prihvatamo i činjenicama opovrgavamo dezinformacije da su prvomajski radnički protesti u Beogradu malobrojni, istovremeno radimo i na povećanju broja prisutnih i zadatak koji smo postavili pred nas je da dostignemo brojku od pet do šest hiljada okupljenih radnika, zaključuje Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari