Za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u Kragujevcu zainteresovano više od 370 domaćinstava 1Foto: Grad Kragujevac

Na javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima na teritoriji Kragujevca, koji je završen prošle nedelje, prijavilo se više od 370 porodica. Najveće interesovanje bilo je za zamenu stolarije, zatim za subvencije za izolaciju i zamenu kotlova.

Grad Kragujevac je na ime sufinasiranja mera energetske sanacije izdvojio 15 miliona dinara, koliko i Ministarstvo rudarstva i energetike, sa kojim je javni poziv raspisan.

Po ovom javnom pozivu utrošeno je 26 miliona dinara, dok je četiri miliona opredeljeno za naknadni konkurs za postavljanje solarnih panela.

Pored toga, prema rečima Dejana Ružića načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije, Grad je izdvojio i dodatna sredstva.

– Zbog većeg broja zainteresovanih u odnosu na odobrena sredstva, odlučili smo da obezbedimo dodatnih 2,6 miliona dinara kako bi pozitivno rešili sve zahteve sugrađana koji su ispunili uslove konkursa. Ono što je trenutno aktuelno je javni poziv Ministarstva zaštite životne sredine za zamenu kotlova na čvrsta goriva (ugalj i drva) kotlovima na gas i pelet, rekao je Ružić.

Konkurs je otvoren do 23. avgusta i konkurisanje je potpuno isto kao kod konkursa Ministartsva rudarstva i energetike.

Obrasci se preuzimaju na okruglom šalteru ili sa sajta grada i dokumentacija je identična.

– Svi oni građani koji nisu dobili subvencije na upravo završenom konkursu Ministartsva rudarstva i energetike, mogu sada ponovo da konkurišu i obezbede subvenciju za zamenu kotlova. Ukupan budžet, je 10 miliona dinara, podsetio je Ružić.

Kako je najavljeno i konkurs za solarne panele biće raspisan do kraja godine.

Čekaju se instrukcije resornog ministarstva koje je i inicijator tog konkursa za subvencionisanje mera energetske efikasnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari