Zaposleni tužili grad zbog zaostalih zarada 1

Izgubivši, valjda, svaku nadu da će neisplaćene plate dobiti redovnim putem, te da će njihova ustanova, kako im je doskora obećavano, napokon da stane na zdrave noge i krene putem novog razvoja, velika većina preostalih radnika kragujevačkog Centra za strna žita, minulih dana tužila je grad, kako bi sudskim putem obezbedili isplatu čak nekoliko desetina zaostalih zarada.

Sudskim putem isplatu zaostalih zarade u Centru za strna žita, najpre su, podsetimo, svojevremeno izdejstvovali naučni radnici te ustanove, usled čega su lane, da bi se obezbedio novac za tu namenu, bagatelno rasprodati kombajni, traktori, sejačice, plugovi, drljače i ostala mehanizacija i pokretna imovina Centra, čiji je vlasnik tada još uvek bila država. Grad Kragujevac je, u aprilu 20016. nakon višegodišnjih pokušaja, napokon od države preuzeo Centar, dobivši, za uzvrat, lokaciju od 50-ak hektara zemljišta te naučnoistraživačke ustanove, i koja bi trebalo da bude deo nove kragujevačke radno-industrijske zone „Feniks“. Prema predizbornoj najavi premijera Aleksandra Vučića, tu bi moglo da se zaposli i do 20.000 radnika.

Preuzimanjem Centra za strna žita, grad se obavezao i da izmiri sve zaostale dugove prema radnicima te ustanove. Otuda je kragujevačko Gradsko veće, sredinom avgusta, konačno odobrilo oko četiri i po miliona dinara za isplatu subvencija, odnosno dve, od ukupno po 32 zaostale zarade zaposlenima u Centru za strna žita. U minulih 20-ak dana, međutim, gradska uprava zaposlenima u Centru, na ime zaostalih zarada, nije isplatila „ni cvonjka“. Zato su gotovo svi, krajem prošle i u prvoj polovini ove sedmice, „presavili tabak“ i tužili grad. Kako na osnovu dosadašnjih iskustava u takvim slučajevima može da se očekuje presuda u njihovu korist, grad će, po svemu sudeći, morati da im isplati nekih 70 miliona dinara za zaostale zarade, još oko 30 na ime kamata, kao i sudske troškove koji će naknadno biti obračunati, što će predstavljati težak udar na ionako plitku kragujevačku gradsku kasu.

Od aprila, kad je grad preuzeo Centar za strna žita, do danas, u toj ustanovi nikakvih pomaka nabolje nema ni na drugim „planovima“. Naprotiv, status i buduća delatnost te ustanove još uvek nisu definisani. Centar kojem je lane rasprodat značajan deo imovine i dalje nema ama baš ništa od sopstvene mehanizacije, dok zaposleni zbog neuplaćenih doprinosa, već godinu i po dana nemaju ni pravo na lečenje.

Bez rešenja

Država je, 2013. sa Centrom potpisala sporazum o finansiranju održivog poslovanja i razvoja te ustanove, od kojeg je, međutim, jednostrano i bez ikakvog obrazloženja odustala početkom prošle godine. U proleće je vlasništvo nad Centrom prepustila gradskoj upravi koja je, opet, ne baš željeni „poklon“ prihvatila zbog 50-ak hektara zemljišta. Sudbina najstarije agrarne naučnoistraživačke ustanove u Srbiji je, sada je, reklo bi se, definitivno zapečaćena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari