Žarković: Moguće očekivati gubitak više desetina hiljada radnih mesta ove godine 1Foto: Pixabay/jannonivergall

Moguće očekivati gubitak više desetina hiljada radnih mesta ove godine, ocenila je profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković.

Ona je gostujući u Novom danu na N1 podsetila da su prognoze pre godinu dana, kada je izbila epidemija kovid-19, bile da će BDP Srbije opasti za tri do četiri odsto, a 2020. godina je završena sa padom između jedan i jedan i po procenat.

Žarković je dodala da bi stopa nezaposlenosti u poslednjem kvartalu 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, trebalo da bude 10 odsto što je kako je objasnila nivo kao pre korona virusa.

– To su samo brojke. Ako pogledamo strukturu zaposlenih i nezaposlenih, barem u poslednjem kvartalu 2020, smanjen je broj zaposlenih u neformalnoj ekonomiji, ta radna mesta su jednostavno nestala i to negde oko 30.000, što mislim da nije dobra vest, rekla je profesorka Ekonomskog fakulteta i dodala da  je u poslednjem kvartalu 2020, nezaposlenost najviše porasla u beogradskom regionu i to među ljudima do 35 godina.

– To je ono što možemo da očekujemo – restorani, ugostiteljski objekti… ono što je najviše bilo zatvoreno, rekla je Žarković.

Ona je govoreći o novom paketu pomoći države, ocenila da će poslodavci biti u obavezi da drže broj zaposlenih do kraja septembra.

– Pretpostavljam da će se truditi da barem održe taj nivo formalne zaposlenosti, ali će se sigurno ugasiti još radnih mesta, pretpostavljam da će biti nekoliko desetina hiljada, procenila je profesorka.

Opširnije čitajte na portalu N1 Beograd.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Žarković: Moguće očekivati gubitak više desetina hiljada radnih mesta ove godine”

  1. Ako se gube radna mesta zbog virusa to je visa sila pa ti i nije toliko krivo a i ambijent je drugaciji danas za pronalazenje novih za razliku od pre petnaestak godina od gubljenja radnih mesta kada te stranka koja je na vlasti neleglano proglasava tehnosloskim viskovima i u onom ambijentu kada od slobodnih radnih mesta je bilo nula .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.