Zašto proces evrointegracija nema alternativu 1

Uprkos činjenici da se Evropska unija danas nalazi na testu, iz ugla Saveta stranih investitora, proces evropskih integracija Srbije nema alternativu.

Razlog je jednostavan – taj proces treba da dovede do konkurentnijeg tržišta, boljih uslova poslovanja i višeg životnog standarda. U duhu svog strateškog opredeljenja, delegacija Saveta je u oktobru posetila evropske institucije i prenela dve ključne poruke: pozvali smo Evropsku uniju da aktivno podrži Srbiju kroz pristupne pregovore i instrumente pomoći, ali i istakli da smo i mi spremni da damo doprinos kroz konkretne preporuke obema stranama. Ohrabrio nas je dobar doček i zainteresovanost evropskih sagovornika. Naša delegacija se sastala sa pet generalnih direktorata i Evropskom službom za spoljne poslove, uključujući i sastanak sa novom direktorkom za Zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje – Henovevom Ruis Kalaverom. Napravili smo konkretne dogovore kako zajednički da podržimo dalje unapređenje poslovne klime u Srbiji.

Savet ozbiljno shvata svoju saradnju sa Vladom Srbije, pa smo prethodno obavili konsultacije sa šeficom srpskog pregovaračkog tima Tanjom Miščević, a u Briselu smo se susreli sa novom ambasadorkom Srbije Anom Hrustanović, koja je organizovala prijem u čast naše posete. Šta je dodatna vrednost koju Savet pruža u procesu evropskih integracija? Osim što posedujemo specifično znanje koje može biti od ključne važnosti, naš „kec u rukavu“ je činjenica da 75 odsto kompanija članica Saveta dolazi iz Evropske unije, a ostatak članstva posluje na evropskom tržištu. Mi imamo bogato iskustvo kako je to poslovati ovde, u Srbiji, ali i na tržištima starih i novih zemalja članica Evropske unije. Osim toga, naš cilj nije promocija pojedinačnih interesa, već stvaranje održive poslovne klime po meri svih. Upravo zato Savet stranih investitora ima aktivan dijalog sa obe pregovaračke strane, i srpskom i evropskom, nesebično deleći iskustva i savete kako što efikasnije i bezbolnije proći kroz proces integracija. I spremni smo da nastavimo u tom pravcu.

Autorka je izvršna direktorka Saveta stranih investitora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari