Zatvorili pekare, otvorili kladionice 1

Donošenjem odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, pekara i trafika u Valjevu nisu obuhvaćeni kockarnice i kladionice jer one rade i po celu noć pa grad praktično ima situaciju da je skratio radno vreme pekarama, a produžio kladionicama i kockarnicama.

Tek na sednici Skupštine 29. decembra, biće doneta odluka o režimu radnog vremena za vreme praznika.

Grad Valjevo nakon slučaja ubistva u jednom od ugostiteljskih objekata doneo je odluku o skraćenju radnog vremena do ponoći za sve ugostiteljske objekte i pekare, a trafika do 22 sata. Tvrdilo se da je mera privremena, kako bi se izvršila klasifikacija objekata i nadležne inspekcije delovale u tom pravcu u međuvremenu je pooštrena i kaznena politika pa se sada prekoračenje radnog vremena kažnjava sa 75.000 dinara Sve ovo ne odnosi se na benzinske pumpe za koje se verovalo da su jedini objekti koji će ostati da rade u toku noći. Ipak kako se Danas mogao uveriti na licu mesta kockarnice i kladionice u Valjevu rade i nakon ponoći

U Valjevu se tako, u praksi, pekara “smatra” opasnijom po bezbednost mladih i uopšte građana od kockarnice ili kladionice. Iako se na sednici Skupštine u trenutku usvajanja odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata za govornicom mogla čuti izjava da će za vreme praznika od 25. decembra do 20 januara, biti doneta naknadna odluka o radnom vremenu to nije učinjeno. Razlog tome jeste to što na poslednjoj sednici ta odluka nije ni bila na dnevnom redu, a sednica Skupštine zakazana je tek za 29. decembar, tako da će Skupština s obzirom da niko drugi nema pravo izmene skupštinske odluke, tek tog datuma moći posebno da uredi radno vreme za praznike.

Grad je oformio i Radnu grupu koja će se baviti donošenjem potpune odluke o radnom vremenu, kojom će predsedavati pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, a u komisiji se nalaze između ostalog i predstavnici pekara Milenko Dragojević  i ugostitelja Mijodrag Lazić.


Ubuduće odlučuje Veće

Grad je, kako se ne bi svaki put iznova čekala sednica Skupštine, doneo rešenje da te odluke ubuduće donosi Veće, pa će Gradsko veće uputiti Skupštini na usvajanje odluku kojom se Veću ubuduće poverava odlučivanje o radnom vremenu ugostiteljskih objekata  u posebnim okolnostima. Ova odluka podrazumeva donošenje posebnih odluka o radnom vremenu u danima državnih, verskih praznika, ali i za vreme trajanja gradskih manifestacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari