Oko 100 radnika Autosaobraćaja blokiralo je juče pre podne železničku prugu i magistralni put Kragujevac – Kraljevo, zahtevajući od nadležnih da reše problem tog preduzeća ali i njihov status.

Zbog blokade pruge, juče su zaustavljeni najpre prolazak jednog teretnog i polazak jednog putničkog voza od Kraljeva prema Kragujevcu i obrnuto, a potom i kompozicija koja je put Luke Bar trebalo da preveze izvozni kontingent Fijatovih vozila. Saobraćaj na magistralnom putu na relaciji Kragujevac – Kraljevo tokom jučerašnjeg dana odvijao se alternativnim pravcima preko naselja Erdeč i Male Pčelice.

Štrajk radnika Autosaobraćaja traje od prošle nedelje, kada su blokirali autobuske stanice u Kragujevcu, Topoli i Lapovu, a od juče je protest radikalizovan postavljanjem autobusa na prugu i magistralni put. Oni zahtevaju isplatu devet zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, početak realizacije socijalnog programa za 250 od ukupno 480 radnika, te rešavanje statusa preduzeća. Traže i da o svemu ovome razgovaraju sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, pošto, kako tvrde, dosadašnji pregovori sa predstavnicima lokalne samouprave i države nisu dali nikakve rezultate.

U sve četiri sindikalne organizacije Autosaobraćaja (UGS „Nezavisnost“, Samostalni, Slobodni i Sindikat SIZAS) kažu da podržavaju zahteve zaposlenih, ali se i ograđuju od jučerašnje akcije tvrdeći da su radnici samoinicijativno obustavili rad i blokirali autobuske stanice, železnički i drumski saobraćaj. U Samostalnom sindikatu još dodaju i da se „politika umešala u proteste radnika Autosaobraćaja“.

Načelnik Policijske uprave u Kragujevcu Ivan Đorović kaže da „razume probleme i zahteve radnika Autosaobraćaja“, ali smatra da blokade saobraćajnica nisu rešenje. „Oni mogu da se bore za svoja prava, ali ne mogu, pritom, da blokiraju grad i ugrožavaju prava ostalih građana. U stalnom smo kontaktu sa nadležnim tužilaštvom i videćemo šta ćemo preduzeti“, rekao je Đorović za naš list, naglašavaju da radnici neće biti silom uklanjani sa pruge i puta.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kazao je juče da je grad učinio sve da pomogne radnicima Autosaobraćaja i da je na potezu Vlada Srbije, koja treba da realizuje socijalni program za zaposlene koji žele dobrovoljno da napuste tu firmu.

– Njima grad ništa ne duguje, već oni duguju gradu. Autosaobraćaj nam nije uplatio 140 miliona dinara za naftu za autobuse, a imaju da plate i još nekoliko miliona dinara kazni zbog nepoštovanja ugovora o poverenom prevozu u lokalnom javnom saobraćaju koji su sklopili sa gradom, kaže Stevanović, dodajući da je preduzeće Lasta nedavno ponudilo Autosaobraćaju sporazum o saradnji, kojim bi ta beogradska firma preuzela 200 radnika, ali odgovor im još nije stigao. „To im je slamka spasa, sve drugo vodi ih u stečaj“, tvrdi Stevanović.

Problem nekada moćnog kragujevačkog autoprevoznika, inače, traje već četvrt veka, a po svemu sudeći, bliži se neslavnom kraju. Sva imovina preduzeća, osim glavne stanice u Kragujevcu, stavljena je pod hipoteku. Dugovi od 650 miliona dinara premašuju vrednost imovine, koja je preostala nakon sumnjivih poslova ranijih direktora i njihovih saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari