Završen sastanak poljoprivrednika i ministarke Tanasković: Stočari prošli bolje od ratara, neće biti plavog dizela, a za zeleni će dobijati povraćaj akcize 1Foto: Miroslav Matković/Privatna arhiva

“Mogu samo da kažem da dosta poljoprivrednika neće biti zadovoljno ovim, ali ću da im prenesem i da vidim kako će oni to da prihvate”, kaže za Danas Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, nakon današnjeg sastanka predstavnika sedam poljoprivrednih udruženja sa ministarkom Jelenom Tanasković.

Kako objašnjava Matković, sastanak je trajao tri sata i odvijao se tačno onako kako su poljoprivrednici i predviđali.

“Oni su nas stalno ubeđivali da su puno stvari ispunili i išli smo tačku po tačku, redom”, kaže Matković.

Prema njegovim rečima, stočari su nešto bolje prošli, jer su njihovi zahtevi ispunjeni, dok kod ratara nije takav slučaj.

“Mogu odmah da kažem da takozvanog plavog dizela neće biti za poljoprivrednike. To je bila zadnja tačka i plavog dizela neće biti. Ove godine ne može i obrazloženje je bilo da NIS nije u mogućnosti”, predočava Matković.

“Opet je ostalo pitanje, kad će da bude u mogućnosti? Da li postoji mogućnost 2025. godine? Ostalo je obećanje možda onda”, dodaje on.

Završen sastanak poljoprivrednika i ministarke Tanasković: Stočari prošli bolje od ratara, neće biti plavog dizela, a za zeleni će dobijati povraćaj akcize 2
Miroslav Matković, foto: Natalija Jakovljević/Danas (Arhiva)

Kada je u pitanju zeleni dizel, koji su poljoprivrednici istakli kao jedan od glavnih problema, Matković kaže da će se ipak ići na povrat novca, a ne onako kako su tražili, a to je da cena zelenog dizela za poljoprivrednike bude odmah umanjenja za akcizu na benzinskoj pumpi.

“Opet poljoprivednik mora u celosti da isplati gorivo. Evo danas je ponovo skočilo gorivo, akcize od sledećeg meseca skaču, znači poljoprivrednik će opet morati u celosti da isplati i da čeka njihovu milostinju za povrat novca”, ističe Matković, dodajući da im je obećano da će povrat novca dobiti u roku od 30 dana, od podnošenja zahteva.

Na sastanku je bilo reči i o subvencijama, gde su poljoprivrednici dobili obećanje da za narednu godinu neće biti niže od 18.000 dinara po hektaru, ali i da postoji mogućnost da budu i do 300 evra, uz određene uslove.

“O uslovima nisu pričali, samo su dali neki nagoveštaj, ali mi još ne znamo zvanično šta će biti uslovi za to”, kaže Matković, naglašavajući da je poljoprivrednicima rečeno kako je do sada oko 95 odsto subvencija isplaćeno, a da samo pet odsto nije.

“Oni kažu da je s njihove strane gledišta sve isplaćeno i da su to pojedinci i oni smatraju da to i nije neki problem. Šta će da bude konkretno s tim, svako pojedinačno, nisu zalazili u to”, dodaje Matković.

Naš sagovornik ocenjuje da je za ratare “jako loša” situacija, objašnjavajući da ni uređenje berze još nije završeno, kao i da država nije prihvatila odgovornost za stvaranje zaliha ratarskih kultura i suncokretovog ulja od prošle godine.

“Država nije bila u mogućnosti da šest meseci nađe kupce za naše proizvode. Znači, od prošle godine što su se stvorile zalihe, još i danas ih ima, država ne prihvata da je kriva što su se zalihe stvorile”, ističe Matković.

On kaže da se to slikovito vidi i na primeru kukuruza, čija žetva je u toku, a silosi su puni i pojedini ratari nemaju kapaciteta gde da ga smeste.

“Uslovljavaju te da ne možeš da ostaviš na lager i onda moraš da otkupiš, jer nemaju mesta, a oni te ucenjuju da moraš odmah da prodaš, inače neće da prime kukuruz”, kaže Matković, dodajući da su poljoprivrednici dobili obećanje da će se u što kraćem roku rešiti problem sa kukuruzom.

“Tražili smo da država stane iza toga i da poveća cenu kukuruza. Nešto se pričalo da će oni možda to da daju ili će kroz veštačko đubrivo da pomognu da se zaseje nova jesenja proizvodnja, gde smo izneli da će deo poljoprivrednika jesenju setvu započeti bez veštačkog đubriva, jer nemaju mogućnosti”, kaže Matković.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice kaže da je zajednički stav svih sedam predstavnika poljoprivrednih udruženja koji su danas bili na sastanku da se vrate u svoja mesta i prenesu kolegama o čemu je bilo reči i da će potom doneti odluku o daljim koracima.

“Generalno, u ovom trenutku, stočari su u malo boljoj poziciji nego ratari, što nije isključeno da će se za pola godine promeniti”, poručuje Miroslav Matković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari