Zbog čega godinu dana nema pomaka na izgradnji nadvožnjaka na deonici Straževica - Bubanj Potok 1foto FoNet MGSI

„Obilaznica je žila kucavica ne samo za Beograd već i celu Srbiju. Ne priča se mnogo o njoj, ali je ona od velike koristi ne samo za građane Beograda već i građane cele Srbije“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u maju, obilazeći radove na obilaznici oko Beograda i to na delu od Straževice do Bubanj potoka.

On je rekao da to mora biti gotovo do sledećeg marta, što je šest meseci kasnije nego što je originalno planirano.

Ali baš na tom delu obilaznice već skoro dve godine postoji problem u eksproprijaciji koji se nikako ne rešava, a problem je nastao faktički zbog kršenja zakona.

Naime, na parceli porodice Radivoja Jovanovića izvođači su još u maju prošle godine započeli radove bez da je eksproprijacija urađena ili potpisan bilo kakav ugovor.

Bageri su ušli, skinuli gornji sloj zemlje, tzv. humus, nasuli parcelu kamenom tucanikom i postavili električni kabl pod naponom od 10.000 volti do privatne kompanije pošto su prethodno morali da sklone bandere zbog nadvožnjaka koji tu treba da prođe.

Jovanović se žalio svuda, zvao policiju, podnosio žalbe protiv rešenja opštine Voždovac, žalio se na rešenja Ministarstva finansija, ali je svuda naišao na zatvorena vrata.

Pre nešto više od mesec dana Ministarstvo finansija donelo je drugostepeno rešenje kojim se dozvoljava predaja parcele površine 12,75 ari Koridorima Srbije koje je i podnelo zahtev za rešenjem.

Kod ovog rešenja zanimljivo je što se Koridorima, odnosno investitoru, predaje parcela iako nije donet sporazum o naknadi za eksproprijaciju.

Oni se pozivaju na član 35 Zakona o eksproprijaciji kojim je propisano da Ministarstvo finansija može da preda nepokretnost investitoru pre pravosnažne odluke o naknadi za eksproprisanu nepokretnost.

U rešenju Ministarstvo navodi koji su sve dokumenti podneti i između ostalog izjavu sudskog veštaka za poljoprivredu sa procenom vrednosti biljaka na parceli od 16. marta 2022. godine.

Jovanović za Danas kaže da to nije moguće jer je opština Voždovac tek 8. juna dala nalog veštacima da izađu na teren.

„Ministarstvo finansija je donelo rešenje na osnovu verovatno nepostojećeg izveštaja veštaka. I to pominju samo izveštaj poljoprivrednog veštaka, a ne i veštaka građevinske struke. Ja sam uvidom u predmet u opštini koja je prvostepeni organ, video da tog izveštaja nema, a našao sam da je opština Voždovac dala nalog 8. juna da veštaci izađu na teren. Ako izveštaja nema kod prvostepenog organa, ne bi trebalo da bude ni kod drugostepenog. Navodi se procena vrednosti nekog rastinja, a u tom trenutku na parceli je već nasut kamen.

Takođe, zanimljivo je da nema izveštaja veštaka građevinske struke, jer da je on izašao utvrdio bi da su na parceli urađeni građevinski radovi i to nezakonito. Tražio sam dva puta od Ministarstva uvid u taj izveštaj veštaka, ali nisam dobio nikakav odgovor“, tvrdi Jovanović koji kaže i da je tužilaštvu podneo zahtev da se izjasni o tome kako se Ministarstvo poziva na nepostojeći dokument.

On kaže da mu Koridori još nisu dostavili ponudu za eksproprijaciju.

Jovanović ističe i da traži odštetu za to što su mu ušli nezakonito na parcelu, uništili je skidajući humus i zato što dve godine ne može da uđe i koristi parcelu.

„Međutim, nismo ni došli do pitanja odštete jer oni ne priznaju da su nezakonito ušli na plac i izvodili radove. Taj nadvožnjak sa obilaznice već godinu dana stoji na ulazu u moju parcelu zato što neće da priznaju grešku i plate odštetu od 4.000 evra. Neko neće da prizna da je pogrešio i čuva svoju poziciju, a zbog toga stoji državni projekat“, navodi Jovanović.

On ističe da se na poslednje rešenje Ministarstva žalio Upravnom sudu, koji mu je ekspresno, samo dan kasnije, „žalbu odbio bez zakonom propisanog usmenog sastanka“.

„NJima se sada žuri da to što pre završe, ali ne znaju kako da se izvuku iz svoje brljotine“, zaključuje Jovanović.

Juče nismo dobili odgovore na upite u vezi ovog slučaja od Ministarstva finansija i Koridora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari