srbijagasfoto FoNet/Nenad Ðorđević

Srbijagas bio prinuđeno da uzme nepovoljan kredit od 200 miliona evra za nabavku dodatnih količina gasa uz garanciju države

Da je Srbijagas tokom grejne sezone, koja će inače trajati do 15.aprila, bio prinuđen da uvozi dodatne količine „plavog energenta“ za potrebe snabdevanja domaćinstava i privrede je poznato ali o kojim količinama je reč i koliko su one plaćene je nešto o čemu nadležni uporno ćute.

Nedavno je Javno preduzeće „Srbijagas“ bilo prinuđeno da uzme, kako stručna javnost tvrdi, nepovoljan kredit od 200 miliona evra za nabavku dodatnih količina gasa uz garanciju države. Obrazlažući zbog čega je do to toga došlo Ministarstvo finansija je saopštilo da “bi likvidnost Srbijagasa bila ugrožena bez novih pozajmica jer je to preduzeća zbog sigurnog i kontinuiranog snabdevanja Srbije prirodnim gasom prinuđeno da i dalje uvozi dodatne količine po značajno većim nabavnim cenama”.

Predsednik Aleksandar Vučić je krajem prošle godine tokom razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sočiju dogovorio da se trajanje dugoročnog ugovora po kome ruska državna kompanija Gasprom “plavim energentom” snabdeva Srbijagas, a koji je istekao 1.januara, produži za još šest meseci.  Taj gas Srbija dobija po staroj ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Koliko je to povoljno najbolje se vidi iz podatka da cena gasa na berzama u Evropi trenutno dostiže cenu i od oko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Međutim, te ugovorene količine nisu dovoljne i Srbijagas je prinuđen da uvozi dodatne zbog čega mu je zaduživanje uz državne garancije i odobreno.

Kako Demostat saznaje u krugovima dobro informisanim o zbivanjima u gasnom sektoru potreba za dodatnim količinama gasa iz uvoza nastala je zbog prekomernog pražnjenja zaliha u podzemnom skladištu gasa „Banatski dvor“. To skladište je, pred početak grejne sezone, bilo gotovo u potpunosti opskrbljeno gasom. Međutim, s obzirom na to da je kasnio remont bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu, što je smanjilo domaću proizvodnju struje u uslovima povećane potrošnje usled zime, nadležni u Srbiji su bili prinuđeni da troše veće količine gasa iz „Banatskog dvora“ kojim su snabdevali „Panonske termoelektrane- toplane“ u Novom Sadu kako bi se proizvele nedostajuće količine struje.

To je uslovilo da se to gasno skladište gotovo u potpunosti isprazni i da u njemu nema dovoljno količina za redovno popunjavanje dnevne potrošnje u Srbiji. Stručna javnost je mišljenja da gas u rezervi u skladištu u Banatskom Dvoru nije potrošen za proizvodnju struje te količine bi bile sasvim dovoljne za potrebe potrošača tokom zimske sezone i ne bi bilo potrebe za interventnim uvozom i zaduživanjem Srbijagasa. Stručna javnost takođe smatra da  nedostatka  gasa ne bi bilo da je to skladište prošireno kako je i bilo planirano, ali do čega dosad nije došlo. To je podsećanja radi u decembru rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Dušanu  Bajatoviću, direktoru  Javnog preduzeća “Srbijagas” tokom sastanka zbog kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje koji je organizovan tim povodom.

Prema tvrdnjama eksperata dodatne količine gasa potrebne Srbiji Gasprom, bar u ovom trenutku, ne želi da prodaje po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara. Gasprom te količine nudi po znatno većoj ceni koja je ipak povoljnija nego na berzama.

Koliko iznose trenutne rezerve u „Banatskom dvoru“, jedinom skladištu gasa koje Srbija ima kao i po kojoj ceni se plaćaju dodatne količine gasa iz uvoza pokušali smo da saznamo od nadležnih u Srbijagasu ali su naša pitanja ostala bez odgovora do trenutka predaje ovog teksta uredništvu Demostata. Prema poslednjim zvanično objavljenim podacima iz oktobra prošle godine u tom skladištu je tada bilo 219 miliona kubnih metara gasa. Stručna javnost spekuliše da je u međuvremenu ono u potpunosti ispražnjeno. Trenutni kapacitet tog skladišta je 450 miliona kubnih metara gasa a moglo bi maksimalno da se proširi na 800 miliona kubnih metara gasa.

 Kada je pak reč o ceni po kojoj Srbijagas kupuje dodatne količine „plavog energenta“ eksperti su mišljenja da ga nabavlja direktno od Gasproma koji pak gas za naše tržište nudi po ceni od 790 dolara za 1.000 kubnih metara.Predsednik Vučić je krajem prošle godine izjavio da nam dnevno nedostaje šest miliona kubnih metara gasa ali se u izjavi koja je usledila kasnije korigovao i rekao da je reč o četiri miliona kubnih metara gasa. Shodno onome što je izrekao može se izračunati da Srbijagas za dodatne količin gasa plaća između 3,1 i 4,7 miliona dolara dnevno.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić pak tvrdi da se u ovom trenutku u podzemno skladište gasa “Banatski dvor” upumpavaju određene količine gasa.

– Ušli smo u period u kome je potrošnja bila manja te su onda viškovi uskladišteni u “Banatski dvor” kako bi mogli da se troše ako zatreba.  Sredstva koja je dobio kreditom “Srbijagas” će u najvećoj meri korisitit za investicije a ne za kupovinu gasa. Ako deo novca dobijenog zaduženjem ode i na nabavku dodatnih količina gasa to je svakako korisno – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari