"Zdravo!" mleko sa vojvođanskih pašnjaka 1

Sa ciljem upoznavanja potrošača sa procesom nastanka i proizvodnje mleka, kao i da na što slikovitiji način predstavi kvalitet „Zdravo!“ mleka, Imlek je organizovao posetu porodičnoj farmi jednog od najvećih dobavljača Mlekare Subotica, farmi Džigurski u Bečeju.

Vasa Džigurski, domaćin farme, koja postoji od 2002. godine, ističe da poseduje 110 krava za mužu, rase „frizijski holštajn“, a preko 330 grla ukupno.

– Na mesečnom nivou bude oko 80.000 litara mleka, dok je za narednu godinu plan milion litara mleka godišnje, posle čega polako obustavljamo rast proizvodnje i radimo na održivosti – kaže Džigurski sumirajući da je farma 17 godina bila na putu razvojnog programa.

Proces muže i transport mleka od farme do mlekare u celosti je automatizovan i obavlja se kroz zatvoren hladan lanac, čime se u potpunosti čuvaju svi hranljivi sastojci mleka. Ono se svaki dan jednom dnevno odnosi, a isplata je na kraju meseca, dok zarada nastaje isključivo od količine mleka, kako bi posao bio isplativ, objašnjava domaćin.

– Ja imam samo 11 hektara zemlje, to je za verovali ili ne, u odnosu na proizvodnju koju postižemo. Farma koristi i 100 hektara državne zemlje, što će joj omogućiti pravo prvenstva zakupa za naredni period i doneti stabilnost na duži niz godina – objašnjava DŽigurski.

O saradnji sa Imlekom kaže da je zadovoljan jer u suprotnom ne bi bio na razvojnom putu humanog načina držanja životinja. A za takav uzgoj najbitnija je zaštita grla od bolesti, koja mora biti na najvišem nivou, objašnjava domaćin i ističe da zdravlje krava zavisi od uslova i načina držanja, kao i kvaliteta ishrane, čime se postiže najbolji kvalitet mleka.

„Zdravo!“ mleko dolazi sa domaćih farmi i salaša širom Vojvodine, od kojih je lider u proizvodnji farma DŽigurski, naglašava Marija Malović, regionalna menadžerka za odnose s javnošću Imleka.

– Istakla bih i činjenicu da je Mlekara Subotica prva mlekara u zemlji koja je dobila dozvolu za izvoz na evropsko tržište, što dodatno potvrđuje najviši kvalitet proizvoda koji nastaju u toj mlekari – rekla je Malović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari