Živković: Regionu potrebni zajednički megavati iz obnovljivih izvora 1

Regionalni projekti nisu samo potreba, već su i ključan instrument u ostvarivanju zajedničkih ciljeva u pogledu energetske sigurnosti i povećanja udela obnovljivih izvora energije – poručio je Dušan Živković, vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije , na Samitu energetike u Trebinju.

On je na panelu „Povezivanje/umrežavanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske promene“, naglasio da su regionu potrebni zajednički megavati, pre svega iz obnovljivih izvora energije, poput hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“.

– Umrežavanje i saradnja elektroprivreda u regionu imaju posebnu važnost u vreme u kojem živimo energetsku tranziciju i proces dekarbonizacije.

Izazovi koje ti procesi nameću jesu i biće sve veći i uveren sam da kroz regionalne energetske projekte možemo dati najbolji odgovor.

Pitanje je samo da li ćemo biti „dostojni“ trenutka i otići korak dalje. Veliki vizionari su u prošlosti imali dovoljno sinergije da izgrade „Đerdap 1“, snage 2.500 MW.

Da li ćemo mi naći dovoljno sinergije za projekat „Gornja Drina“, snage 211 MW?

Nije daleko 2026. godina, to je prekosutra i imaćemo značajan pritisak CBAM takse – rekao je Živković.

Na panelu o povezivanju regionalnih elektroprivreda govorili su Luka Petrović, generalni direktor Mešovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske, Sonja Sušac, izvršni direktor za razvoj Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Frančesko Korbo iz Evropske banke za obnovu i razvoj, Petar Sprčić, član uprave Hrvatske elektroprivrede, Milutin Đukanović, predsednik odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i Viktor Andonov, član uprave i izvršni direktor za razvoj Elektrana Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari