Zoran Drakulić: Srbija može da bude poput Slovenije, ali kao da zarad korupcije to ne želimo

Predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" i prvi čovek Point grupe

Ostavite komentar


  1. Rodjen sam u Srbiji, zivim u Sloveniji. Radio sam za multinacionalke prodaju za javni i privatni sektor i za Sloveniju, ali i za druge EU države. Korupcija je na tom nivou jako jako rasprostranjena.
    Slovenija ima preko 60% države pod šumama, skijanje, ima more, luku Koper, ima prelepu i očuvanu prirodu što je velik letnji turistički potencijal, pritom je locirana tako da pola Evrope prolazi ovuda na putu za more (ako idu kolima).
    Srbija prosto za komšije ima Madjare (i to jugo istok!), Rumune, Bugare, Makedonce, Albance, Bosance i Hrvate, a Slovenija ima Italijane, Austrijance, Mađare i Hrvate.
    Prosto po položaju je Slovenija bliže parama (finansijskim, tehnološkim in bivšim kolonijalnim silama) pa su stoga i plate malo veće i stvari malo sređenije, ali realno nacionalizam se vraća u javni prostor (bukvalno se oseća svakog dana) što je jasan znak opasne krize.

  2. G. Drakulicu, da li ste se ikad zapitali, zasto je teritorija Slovenije vazda bila ekonomski razvijenija od Srbije, dakle i kada nije bila nezavisna drzava ? U okvirima austrougarske, potom srpske monarhije, socijalist. samoupravljanja, pa tako i danas. I ne samo, Srbije.
    Sa ovom cinjenicom upoznao sam se na studijama ekonomije, u predmetu ekonomska istorija, potom i u praksi.
    S obzirom da ste upoznati i da znate odgovor, nema potrebe elaborirati.
    Svojoj domovini zelim svako dobro, kao i vama, ali ovaj omer iz predhodnog veka, odrzace se i u narednom.
    Odgovor, naravno, lezi u nacionalnoj i gradjanskoj odgovornosti (demokratiji), kakve u Srbiji nikada nije bilo, niti ce je biti.

    1. Vidi se kolika je građanska odgovornost po pitanju korone, sve su to priče za malu decu ni tamo nije sjajno kako se kod nas priča

      1. Uzmi knjigu ili poseti sajtove statistickih zbirnika Beogradskog univerziteta od polovine XIX veka do danas.
        Ja pricam o ekonomiji, ti o bolesti ?

Ostavite komentar


Ekonomija

Ukinuta dozvola za Buk Bijelu 10

Ukinuta dozvola za Buk Bijelu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je žalbu nevladine organizacije Resursni Arhus Centar u BiH, ukinuo presudu Vrhovnog suda Republike Srpske i osporio rešenje Ministarstva građevinarstva i ekologije RS, kojim je data ekološka dozvola za gradnju HE Buk Bijela, saopštila je Nataša Kovačević iz međunarodne organizacije "Bankwatch network".

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.