Zorana Mihajlović u Majdanpeku: Energetska efikasnost nacionalni projekat 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Energetska efikasnost je naš nacionalni cilj i težimo da pomognemo svim građanima i građankama u svim delovima Srbije kako bi što manje trošili energiju, izjavila je danas u Majdanpeku potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, najavljujući olakšice za penzionere u okviru projekata za unapređenje energetske efikasnosti.

Cilj je i da svi građani i građanke u svakom delu Srbije imaju priliku da kroz projekat energetske efikasnosti smanje potrošnju energije, svoje troškove i ujedno imaju zdravu životnu sredinu, rekla je ministarka Mihajlović.

– Energetska efikasnost je naš nacionalni cilj i težimo da pomognemo svim građanima i građankama u svim delovima Srbije kako bi što manje trošili energiju. Obišla sam dom penzionera Dragana Nikolića, koji je učestvovao u projektu zamene stolarije. Potrudićemo se i naći ćemo način da ljudima koji imaju niska primanja i penzionerima omogućimo da na svim javnim pozivima učestvuju i da polovinu sredstava, koliko plaćaju građani, plate na duži rok – najavila je ministarka Mihajlović.

Prema njenim rečima ministarstvo će javne pozive i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela Ministarstvo raspisati početkom godine i da će zajedno sa lokalnim samoupravama obezbediti 50 odsto sredstava.

Majdanpečka opština u kojoj je već realizovano nekoliko projekata je po oceni Mihajlović “primer sprege i dobre saradnje sa ministarstvom”.

Jedan od projekata je i nova toplana na drvnu sečku u koju je posredstvom Kancelarije za javna ulaganja država uložila 4,5 miliona evra.

-Majdanpečani su pored kvalitetnog grejanja, dobili i znatno čistiji vazduh, što je podjednako važno – rekla je potpredsednica Vlade danas u Majdanpeku.

Prilikom boravka u Majdanpeku, ministarka Mihajlović najavila je gradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, vredne 5,5 miliona evra.

Izgradnja nove toplane biće započeta početkom 2022.godine.

Novom toplanom biće unapređen sistem daljinskog grejanja i ujedno smanjena emisija štetnih gasova, jer se iz upotrebe izbacuje mazut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari