Šabac – Šest godina posle privatizacije Zorka farma u koju je kupac – vršački Hemofarm, uložio više od 40 miliona evra, udvostručila je proizvodnju. Ove godine očekuje se prodaja 52 miliona pakovanja lekova i neto dobit od 44 miliona dinara. Međutim, najveći iskorak predstavlja kompletan transfer iz Holandije proizvodnje laktuloza sirupa u šta je uloženo pet miliona evra.

Osim toga, izgrađena je i kompletna linija za proizvodnju pet ambalaže što će doneti uštedu od 300.000 do 400.000 evra godišnje. Direktor šabačke fabrike Dragan Tošićočekuje godišnju proizvodnju 2,5 miliona pakovanja laktuloza sirupa, kao prvi transferisan proizvod Grupe Štada koja je preuzela vršački koncern. Šabačka fabrika preuzela je i kompletnu proizvodnju sirupa, masti, gelova, medicinske rastvore, dezinfekciona sredstva, suve suspenzije.

– Posedujemo najviše evropske standarde u ovoj oblasti, odnosno GMP koji je ključza plasman na tržište Evropske unije, a uskoro počinjemo prodor i na zahtevno američko tržište. Vrednost izvoza na tržišta zemalja Zapadne Evrope iznosi 12 miliona evra, dok ukupan izvoz premašuje 80 miliona evra. Iz Štade smo preuzeli planiranje, monitoring, upravljanje rizicima, i pokazalo se da je Zorka farma izvanredan oslonac za celu Štadu – kaže Miodrag Babić, predsednik „Hemofarma“.

I pre privatizacije Zorka farma bila je jedna od najproduktivnijih fabrika koja je pokrivala oko 12 odsto tržišta lekovima u bivšoj Jugoslaviji. Zarade oko 500 radnika daleko su iznad republičkog proseka, a posao je povodom 32 godišnjice rada fabrike dobilo 26 novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari