ŽOS Trnava i dalje vlasnik Goše 1Foto: N1 (arhiva)

Radnici Goše nastavili su danas da štrajkuju jer im se od jutros direktor Milutin Šćepanović nije obratio, iako je u petak obećao da hoće.

– Na sastanku na kom je bio i predstavnik Agencije za mirno rešavanje radnih sporova u petak dogovor je bio da ćemo razgovarati danas, ali nam se još nije obratio. Ponovo nas je slagao. Od jutros se sastaje sa direktorima, ali nikog iz Štrajkačkog odbora nije zvao – kaže za Danas predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić. On kaže da im je direktor u petak na sastanku potvrdio i da je vlasnik Goše i dalje slovačka ŽOS Trnava, čime su potvrđene njihove sumnje u to još od početka štrajka, odnosno od prodaje firme.

– Kada je ŽOS Trnava prodala Gošu kiparskom Lisnartu svi smo znali da je to stara firma. Šćepanović nam je rekao da je Vladimir Por (vlasnik ŽOS Trnava) vlasnik 40 odsto akcija u kiparskoj firmi – ističe Vujačić.

Sam Por, koji je od početka nedostupan srpskim medijima, je 6. aprila za slovački dnevnik rekao da dugovi Goše više nisu njegova stvar, te da je „srpsko trežište za njega neprijatna prošlost“. „Srpski projekt je bio neuspešan i prodali smo ga prvom mogućem zainteresovanom“, rekao je Por za slovački DenjikN.

Gotovo 300 radnika štrajkuje od kraja marta, tražeći isplatu zaostalih zarada, nekih 600.000 dinara po radniku. ŽOS Trnava je početkom aprila Lisnart holding limitedu Gošu prodala za 4,2 miliona evra, a pre toga Slovaci su napravili dug prema državi Srbiji od četiri miliona evra (od 2013. nisu plaćali doprinose), a prema radnicima 1,8 miliona evra. Za više od četiri meseca štrajka radnici su dobili svega dve uplate u vrednosti od 60.000 dinara, prošle nedelje država im je obećala pomoć u povezivanju staža, odnosno izmirenje dugova prema PIO fondu i podršku pri pronalaženju posla. Ostalo je da se radnici dogovore sa poslovodstvom oko isplate zaostalih zarada, ali do tog dogovora još nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari