Stečajevi firmi u Zrenjaninu prosečno traju deset godina 1prodavnica zrenjaninske pivare

Od svih privrednih sudova, u zrenjaninskom je vođeno najmanje stečajeva – 189. Možda ih nema mnogo, ali zato neki traju više od decenije.

Godine koje se izdvajaju po većem broju pokretanja stečajnih postupaka su 2010, kada je otvoreno 35 i 2011. kada je otvoreno 36 stečajeva.

Zanimljivo je da u 2013. nije otvoren nijedan stečajni postupak. U prošloj godini u Privrednom sudu u Zrenjaninu pokrenuto je pet stečajnih postupaka.

Naoko, stečajeva nema mnogo, ali zato dugo traju. Na spisku aktivnih stečajnih postupaka, koji još nisu okončani, ima rekordera po dužini trajanja.

Jedan od njih, stečaj u preduzeću „Agroživ Juko“ datira još iz 2008. godine, a stečaj u zrenjaninskoj šećerani i dalje se vodi kao aktivan iako je otvoren davne 2009. godine.

Stečajevi, odnosno stečajevi nad stečajnom masom, traju i u preduzeću „Autobanat“, fabrici lekova „Jugoremedija“, „Banat semenu“.

Kod nekih preduzeća koja su u stečaju i više od jedne decenije, postupak se odužio jer se teško prodaje preostala imovina.

Tako je već sedam puta stečajna upravnica „Agroživa“ Dragica Arsić pokušala da proda žigove i nekretnine ovog preduzeća iz Žitišta, ali zaintresovanih za kupovinu nije bilo.

Od imovine nekadašnjeg trgovinskog lanca „Gvožđar“ preostala je jedino zgrada u centru Zrenjanina, čija je prodaja nekoliko puta bezuspešno pokušana.

Zanimljivo je i da stečaj i dalje traje u Zrenjaninskoj industriji piva, otvoren pre više od jedne decenije.

Poslednja prodaja imovine ovog nekadašnjeg giganta odigrala se pre dve godine, ali sam stečaj i glavna deoba onoga što je od nekad vredne imovine preostalo nisu završeni niti su svi poverioci namireni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari