Zrenjanin: Vijetnamci idu kući, uskoro odlaze i radnici jednog srpskog podizvođača u Linglongu? 1Foto: M.P./Danas

Najavljeni štrajk vijetnamskih radnika za današnji dan ne ide po planu, saznaje nezvanično Danas

Kako se može čuti, većina nezadovoljnih Vijetnamaca raspoređena je danas od strane menadžmenta građevinske firme koja izvodi radove, China energy construction, na gradilištu Linglonga na različitim pozicijama i moraju da ispune svoju radnu normu.

Pregovori sa poslodavcem oko zaostalih zarada, prema našem izvoru, nisu uspeli, a jedino što je izvesno to je da će Vijetnamci biti poslati kućama.

Njima će se do kraja nedelje, prema nepotvrđenim saznanjima Danasa, pridružiti i radnici jedne srpske firme koja postavlja cevi jer imaju, kao, podizvođač radova, nenaplaćena potraživanja od oko 300.000 evra.

Ova firma će, kako saznajemo, do kraja nedelje povući većinu svojih radnika, a ostaviće samo manji broj u Zrenjaninu dok se posao ne završi.

Kao što smo jutros preneli, ispred kapija Linglonga nije bilo dozvoljeno zadržavanje i snimanje novinarima.

„Ovo će da bude kraj bez epiloga za priču koja traje duže od godinu dana. Oni će izgleda njih u narednim danima da vrate za Vijetnam a da se niko nije pozabavio ozbiljno njihovim položajem“ ocenila je za Danas novinarka Ksenija Pavkov.

Na adresu kineske kompanije uputili smo pitanja šta se dešava sa radnicima iz Vijetnama i da li je tačno da će zaostale plate primiti do 5. jula, kao i da li se planira njihov povratak u matičnu zemlju. Ovo je bio njihov odgovor.

„Radnike iz Vijetnama je angažovao naš izvođač radova, kompanija CEEC TEPC. Kompanija Linglong, kao investitor, neprekidno insistira na poštovanju srpskog zakona od strane izvođača i podizvođača, kao i na ispunjavanju njihovih obaveza definisanih ugovorom, ali što se tiče ovog pitanja u vezi sa radnicima iz Vijetnama, predlažemo da se obratite direktno kompaniji CEEC TEPC“, odovorili su Danasu na upit.

Nezadovoljstva radnika na ovom gradilištu ne manjka, pa je tako početkom ovog meseca protestvovala veća grupa kineskih radnika optužujući svog preduzimača da im kasne zarade, o čemu je Danas izvestio.

U Linglongu su u tada negirali protest i tvrdili da je sve u redu, i da je sa radnicima postignut dogovor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari