Zrenjaninski socijalni forum: Voda će biti privatizovana, siromašni ostaju bez pristupa vodi 1Foto: pixabay/ JonasKIM

Posle današnje sednice Gradskog veća Zrenjanina nema dileme da će posao prečišćavanja pijaće vode u ovom gradu ponovo biti poveren privatnoj firmi, kaže Zrenjaninski socijalni forum.

Kako tvrde iz ovog foruma, Gradsko veće predlaže Skupštini da izmeni osnivački akt JKP “Vodovod i kanalizacija”.

„Prema predlogu, ovo preduzeće osniva se radi obavljanja komunalnih delatnosti distribucije vode i odvođenja atmosferskih i otapadnih voda na teritoriji grada Zrenjanina. U još uvek važećem osnivačkom aktu navedeno je i prečišćavanje i distribucija vode i prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda“, navodi se u saopštenju.

Oni kažu da je posao prečišćavanja otpadnih voda već dogovoren sa firmom “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i biće organizovan u formi privatno-javnog partnerstva.

„Prečišćavanje pijaće vode je 2015. bilo na protivzakonit način dodeljeno jednom privatnom “konzorcijumu” i taj poduhvat doživo je fijasko. Gradska vlast ponovo ide putem koji se već jednom pokazao kao pogrešan. Budući da je ćerka firma “Metita”nedavno kupila opremu “fabrike vode”, verovatno će istoj kompaniji kojoj je dodeljeno prečišćavanje otpadnih voda biti poveren i posao obezbeđivanja ispravne vode za piće“, upozorava Zrenjaninski socijalni forum.

Oni tvrde da će voda u Zrenjninu na taj način biti privatizovana:“ Voda je najvažniji resurs, i ukoliko je pod privatnom kontrolom, to znači da glavni izvor života pojedinaca i zajednica kontroliše neka privatna korporacija čiji je jedini cilj maksimalizacija profita. Komodifikacija vode znači da je ona dostupna samo onima koji imaju sposobnost da plate. Siromašni i marginalizovani ostaju bez pristupa vodi, privatni vlasnici tako stiču moć nad biološkim opstankom velikog broja ljudi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari