Zrenjaninski zadrugari bi da grade svoje skladište 1Foto: Pixabay/Wobogre

Hoće li država podržati Zemljoradničku zadrugu „Zrenjanin“, jednu od najstarijih zadruga u zemlji, koja je nedavno pokrenula postupak za gradnju sopstvenog skladišta, trenutno je pitanje bez odgovora.

Prema oglašenom javnom uvidu, zrenjaninski zemljoradnici planiraju da podignu skladištni objekat od 600 kvadratnih metara u zoni Istok u ovom gradu.

Reč je o lokaciji na izlazu iz Zrenjanina, prema Lazarevu, a parcela se prostore na 1000 kvadratnih metara.

Prema rečima Slavka Vukova, člana uprave Zemljoradničke zadruge „Zrenjanin“, plac je kupljen pre dve godine sa idejom da se ratarima omogući veća samostalnost za robu koju proizvode.

– Već duže vreme tražimo rešenje za svoje proizvode, jer su se poslednjih godina otkupljivači i prerađivači poljoprivrednih proizvoda pokazali nekorektnima kada dođe do otkupa robe. Zato smo uložili tri miliona dinara sopstvenih para, kupili plac i sada prikupljamo potrebnu dokumentaciju za lokacijsku dozvolu. Ideja nam je da konkurišemo za subvencije kod Ministarstva za brigu o selu, kako bi projekat realizovali – objašnjava Slavko Vukov za Danas.

Sagovornik Danasa ističe da je namera ratara da pre svega kontrolišu svoju robu i svoj rad, a to bi im skladište koje bi imalo prijem robe omogućilo.

– U prvoj fazi predviđeno je podizanje objekta koji bi imao upravnu zgradu zadruge i prijem robe a ubrzo i skladištni prostor. Ležanje poljoprivrednih proizvoda za sve nas je važno pitanje, jer smo imali loša iskustva prethodnih godina, mnogi od nas nisu uspeli da naplate svoju robu tako da nam je samostalnost preko potrebna – kaže Vukov.

Jedna od administrativnih prepreka na koju su naišli zrenjaninski zemljoradnici i gde ime je neophodna pomoć je visokonaponski kabl ukopan ispod parcele gde planiraju gradnju, a koji nije evidentiran u katastru. Zbog svega toga EPS traži preko četiri miliona dinara za izmeštanje kabla, a ratari treba da učestvuju sa 55 odsto od te sume.

Inače, Zemljoradnička zaduga „Zrenjanin“ vlasnik je dela palate Dunđerski u ovom gradu, u čije renoviranje je uložila znatna sredstva i oglasila je za prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari