Gazprom ruska naftaFoto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ovogodišnji pregovori o planetarnoj klimi trebalo bi da „označe početak kraja“ eksploatacije fosilnih goriva, rekao je danas komesar Evropske unije za klimatsku akciju Vopke Hokstra, na kraju prve sedmice trajanja klimatskog samita Ujedinjenih nacija u Dubaiju. Hokstra je na konferenciji za novinare poslednjeg dana tehničke faze pregovora rekao da EU traži „podizanje lestvice“ u pregovorima.

Naučnici, aktivisti i zvaničnici Ujedinjenih nacija u više navrata su detaljno obrazlagali potrebu da svet postupno ukine upotrebu uglja, nafte i prirodnog gasa — uzročnika najvećeg dela zagrevanja planete — ali svaki sporazum na samitu mora biti gotovo jednoglasno usvojen.

„Imamo više od 190 učesnika ovde na (samitu) COP28, i svi su nam ni potrebni, svi ti učesnici da se slože sa postepenim ukidanjem (upotrebe) fosilnih goriva (kao energenata)“, upozorio je Hoekstra.

Male ostrvske zemlje, izložene potapanju usled podiznaja nivoa mora, i druge zemlje u razvoju takođe ukazuju spremnost da podrže postepeno odustajanje od korišćenja fosilnih goriva.

Šta učiniti u vezi sa smanjenjem emisija fosilnih goriva centralno je pitanje na pregovorima, jer zemlje treba da odluče kako da usklade svoje klimatske ambicije sa granicama zagrevanja postavljenim u Pariskom sporazumu.

Predsednik COP28, Sultan al-Džaber, takođe predsednik državne naftne kompanije zemlje domaćina Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je da veruje u nauku i da je „laserski usredsređen“ na ograničavanje zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

Prethodno je rekao da je postepeno ukidanje fosilnih goriva neizbežno.

Zamenica španskog premijera Tereza ​​Ribera, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, rekla je da EU želi da obezbedi da se „ono što je predsednik (Al-Džeber) rekao da želi da postigne u ovom vrlo određenom trenutku: istorijsku tačku preokreta u ovoj vrlo kritičnoj deceniji“.

Ribera izrazila očekovanje da će Al-Džaber kao predsednik biti više od „poštenog posrednika“.

„Očekujemo da rukovodstvo“ isporuči ambiciozan sporazum, rekla je ona.

Al-Džaber je pod pritiskom ekologa i zvaničnika zbog svoje uloge u naftnoj industriji, za koju kažu da je u direktnoj suprotnosti sa klimatskim ciljevima i njegovom ulogom predsednika pregovora.

Klimatski aktivista i dobitnik nobelove nagrade za mir Al Gor ocenio je da se Al-Džaber nalazi u direktnom sukobu interesa.

EU je ove nedelje obećala velika finansijska sredstva u borbi protiv klimatskih promena, a zemlje članice EU i Evropska komisija obećale su da će napuniti dve trećine uspostavljenog fonda za gubitke i štetu.

Iz tog fonda će se finansirati zemlje koje su doživele razaranja usled ekstremnih vremenskih prilika izazvanih klimatskim promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari